Ανησυχητική αύξηση της γρίπης των πτηνών στη Μ. Βρετανία

27 June 2022

Ανησυχητική αύξηση της γρίπης των πτηνών στη Μ. Βρετανία

Καθώς η γρίπη των πτηνών συνεχίζει να είναι μεγάλο πρόβλημα στον πτηνοτροφική κλάδο της Μεγάλης Βρετανίας, επιστήμονες του Pirbright* πρόκειται να συνεργαστούν με μερικούς από τους κορυφαίους ειδικούς της χώρας σε μια νέα ερευνητική κοινοπραξία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη γρίπης των πτηνών, σύμφωνα με ενημέρωση του ερευνητικού ινστιτούτου.

Η συγκεκριμένη κοινοπραξία έχει λάβει 1,5 εκατομμύρια λίρες από το Συμβούλιο Έρευνας Βιοτεχνολογίας και Βιοεπιστημών (BBSRC) και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) και θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών για την αντιμετώπιση μελλοντικών επιδημιών γρίπης των πτηνών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο σταυροδρόμι των μεταναστευτικών πουλιών που πετούν σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη, επομένως εμφανίζονται κρούσματα κάθε χρόνο. Ωστόσο, φέτος, σημειώθηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες επιδημίες που έχει βιώσει ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία των πουλερικών και κατ’ επέκταση και στην οικονομία.

Ελπίζουν πως μέσω της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων, θα βρεθούν στρατηγικές που θα ελέγξουν  την εξάπλωση της νόσου αλλά θα τονώσουν στη συνέχεια τη βιομηχανία πουλερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και την αγροτική οικονομία, οι οποίες έχουν πληγεί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επιδημιών και των lockdowns.

Οι βασικοί στόχοι της κοινοπραξίας περιλαμβάνουν:

  • Παρακολούθηση των τρεχόντων στελεχών του ιού της γρίπης.
  • Μελέτη της εξάπλωσης της νόσου σε διαφορετικούς πληθυσμούς πτηνών.
  • Ανάπτυξη μοντέλων για την πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός της γρίπης των πτηνών
  • Ανεύρεση στρατηγικών για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης και μετάδοσης της νόσου στους ανθρώπους.

*Το Pirbright Institute είναι ένα ερευνητικό ινστιτούτο στο Surrey της Αγγλίας, εξειδικευμένο στη μελέτη των μολυσματικών ασθενειών των ζώων εκτροφής. Αποτελεί μέρος του Συμβουλίου Έρευνας Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών της βρετανικής κυβέρνησης

Πηγή: thepoultrysite.com

27 June 2022
Banner
Banner