Ανησυχίες για τις ενισχύσεις των αυτόχθονων φυλών, παρά τις υποσχέσεις του ΥΠΑΑΤ

30 August 2023

Ανησυχίες για τις ενισχύσεις των αυτόχθονων φυλών, παρά τις υποσχέσεις του ΥΠΑΑΤ

Related Articles

Νέο θέμα έχει προκύψει με το πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών, μια που ενώ το ΥΠΑΑΤ έχει δώσει παράταση, εντούτοις δεν έχει υπογραφεί ακόμα η Υπουργική Απόφαση.

Όπως αναφέρει ο Αχιλλέας Τσαπραΐλης, πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), στο agrotypos.gr «οι κτηνοτρόφοι θα δηλώσουν τον αριθμό ζώων τους. Εάν τελικά υπογραφεί η παράταση στο πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών τότε όσοι παρουσιάζουν μείωση του ζωικού κεφαλαίου θα έχουν πρόβλημα με την ένταξή τους στο πρόγραμμα.Στα οικολογικά σχήματα μόνο τα βιολογικά μπορούν να τρέξουν. Τα υπόλοιπα όμως δεν πρόκειται να εφαρμοστούν οπότε είναι ορατός ο κίνδυνος να μειωθεί η βασική ενίσχυση λόγω του πρασινίσματος κατά 40%. Και δεν μιλάμε για την μείωση του τσεκ λόγω της νέας ΚΑΠ (σύγκλιση). Τα πράγματα είναι οριακά για την κτηνοτροφία στην Ελλάδα και αν χαθούν χρήματα, είτε από το πρασίνισμα είτε από τις αυτόχθονες και κάποιο άλλο πρόγραμμα του ΠΑΑ, είναι σίγουρο ότι πολλές εκτροφές θα κλείσουν», αφήνοντας να εννοηθεί πως οι ενισχύσεις που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι δεν θα είναι της τάξης που έχουν εξαγγελθεί, αλλά θα δοθούν μειωμένες.

Στην ίδια πηγή μίλησε και ο βοοτρόφος και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Γκόλιας, από το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, λέγοντας: «Αν υπάρξει μείωση εισοδήματος στα τέλη του 2024 λόγω μειωμένων ενισχύσεων σε τσεκ, προγράμματα ΠΑΑ και εξισωτική τότε μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων αναμένεται να σταματήσει το επάγγελμα. Δεν γνωρίζω αν αυτό θέλουν να πετύχουν. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι οικονομικά τα πράγματα είναι οριακά στην κτηνοτροφία. Καλώς ή κακώς στηρίζεται ο κλάδος από τις ενισχύσεις της ΚΑΠ και χωρίς αυτές δεν μπορεί να είναι βιώσιμος», ενώ ο αντιπρόεδρος τους ΣΕΚ και ταμίας στη Διεπαγγελματική Φέτας κ. Δημήτρης Μόσχος πρόσθεσε: «Σε ένα κτηνοτρόφο το 33% του εισοδήματος είναι οι ενισχύσεις της ΚΑΠ. Αν δεν πάρουν οικολογικά σχήματα και μειωθεί το τσεκ κατά 2,5% λόγω ΚΑΠ, τότε πάμε για μια μείωση των ενισχύσεων που θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι, κατά 50%, σε ετήσια βάση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνουν μη βιώσιμες πολλές κτηνοτροφικές μονάδες στην χώρα μας και σοβαρά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης για τους κτηνοτρόφους».

Εν τω μεταξύ η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ θα συνεχίσει να γίνεται έως και την 11η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πηγή: agrotypos.gr

30 August 2023
Banner
Banner