Ανάκληση και νέων προϊόντων από τον ΕΦΕΤ

22 March 2013

Συνεχίζεται η ανίχνευση DNA αλόγου σε προϊόντα κρέατος, όπως προκύπτει από χθεσινή (21/3) ανακοίνωση του ΕΦΕΤ. Έτσι από τους εργαστηριακούς ελέγχους προκύπτει ότι βρέθηκαν ίχνη κρέατος αλόγου σε προϊόντα που έχουν παραχθεί από τις εταιρείες T&T Foods Α.Ε. για την επιχείρηση Χούτος Catering A.E., ΥΦΑΝΤΗΣ Α.Ε. (προψημένα κατεψυγμένα μπιφτέκια) και Π. Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ (λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης και παριζάκι μοσχάρι).
Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι. Σημειώνεται ότι η ανάκληση / απόσυρση αναφέρεται στις συγκεκριμένες παρτίδες προϊόντων και μόνο.
Επίσης όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, όλα τα θετικά σε DNA αλόγου δείγματα υποβάλλονται με πρωτοβουλία του και σε εργαστηριακό έλεγχο για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone). Τα πρώτα οκτώ δείγματα που εξετάστηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους πάντως ήταν αρνητικά.
Σημειώνουμε ότι ο ΕΦΕΤ παρέχει αναλυτική ενημέρωση για το θέμα που έχει προκύψει με την παρουσία κρέατος αλόγου σε προϊόντα βόειου κρέατος στην ιστοσελίδα του (https://portal.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/horse_meat_alert).

22 March 2013
Banner
Banner