Αδιέξοδα με το κόστος παραγωγής και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις

21 October 2022

Αδιέξοδα με το κόστος παραγωγής και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις

Αφιέρωμα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ. Μιλούν: Χρήστος Τσομπάνος, Γιώργος Διδάγγελος, Μυρτώ Λύκα, Κώστας Ακριτίδης

Γράφουν: Λόλα Σκαλτσά, Γιώργος Κατερίνης. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Meat News, τεύχος Νο 109, Νοέμβριος 2022

Συνεχίζεται η μείωση της εγχώριας κτηνοτροφίας, αφού το κόστος εκτροφής έχει εκτιναχθεί στα ύψη και οι όποιες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού για τα κτηνοτροφικά προϊόντα δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που έχουν υποστεί οι παραγωγοί. Εν μέσω αυτής της δύσκολης κατάστασης, η κυβέρνηση κατέθεσε το τελικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027, προκαλώντας αντιδράσεις στους κτηνοτρόφους. Το Meat News απευθύνθηκε σε εκπροσώπους των βασικών κτηνοτροφικών φορέων, οι οποίοι εδώ και αρκετό καιρό συνεργάζονται και προσπαθούν να αποκτήσουν ενιαία «φωνή» απέναντι στα αρμόδια υπουργεία.

Χρήστος Τσομπάνος, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας: Έχουν ξεκληριστεί ολόκληρα κοπάδια

Μeat News: Κύριε Τσομπάνο, οι συζητήσεις που γίνονται εδώ και αρκετούς μήνες, σε παγκόσμιο επίπεδο, αφορούν την επισιτιστική επάρκεια. Ποια είναι η γνώμη σας;

Χρήστος Τσομπάνος: Κατά τη γνώμη μου δεν θα υπάρξει θέμα τροφοδοσίας για κανένα προϊόν ζωικής προέλευσης. Ούτε από αρνιά, ούτε από γαλακτοκομικά. Απλά ο καταναλωτής έχει κληθεί «να πληρώσει το μάρμαρο». Αυτός είναι ο τελικός αποδέκτης, αυτός θα αποφασίσει αν μπορεί να αγοράσει το κρέας, το γάλα ή τη φέτα στις τιμές που θα φθάσουν. Ο καταναλωτής δεν μπορεί να αγοράσει αυτά τα προϊόντα σε αυτές τις τιμές. Σήμερα το κόστος των πρώτων υλών έχει ανέβει υπερβολικά. Το αγελαδινό γάλα αυτή τη στιγμή κοστίζει 0,38 και μπορεί να φτάσει 0,60 και ίσως και 0,65, ενώ το πρόβειο που ήταν μέχρι πρόσφατα 1,25 ευρώ πάει να κλείσει τώρα στα 1,60 ευρώ.

Meat News: Αυτή τη στιγμή η τιμή του γάλακτος στην κατανάλωση δεν είναι ακριβή;

Χρήστος Τσομπάνος: Αν κάνουμε έναν παραλληλισμό με το πόσο στοιχίζει π.χ. ένα κυπελάκι καφές, θα δούμε ότι το γάλα σχετικά είναι φθηνό. Επίσης, υπάρχει και κάτι άλλο. Πολλές βιομηχανίες το γάλα το είχαν ανεβασμένο. Τόσα χρόνια έβγαζαν λεφτά από το γάλα, τώρα ήρθε η ώρα και η βιομηχανία να βάλει πλάτη. Γιατί η βιομηχανία κατέστρεψε την κτηνοτροφία.

Μeat News: Έχετε αντιληφθεί εάν έχει μειώσει ο κόσμος την κατανάλωση κρέατος;

Χρήστος Τσομπάνος: Έχει μειώσει, μιλάω με κρεοπώλες και υπάρχει η τάση των καταναλωτών να ψωνίζουν π.χ. 5 ευρώ κιμά, 10 ευρώ κρέας κ.λπ. Παρ’ όλα αυτά έχει αυξηθεί η κατανάλωση βόειου κρέατος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Μeat News: Ποια πρέπει κατά τη γνώμη σας να είναι η αντίδραση της κυβέρνησης;

Χρήστος Τσομπάνος: Κατά την προσωπική μου άποψη δεν μπορεί να κάνει τίποτα, είναι ξεκάθαρο. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να βάλει φρένο στις τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Βέβαια, κι αυτά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σχετικά με τα 90 εκατομμύρια στην κτηνοτροφία, δεν επαρκούν. Πρέπει να δοθούν τουλάχιστον 150 εκατομμύρια άμεσα, για να μπορούν οι παραγωγοί να αγοράσουν ζωοτροφές, έστω ένα μέρος. Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, ο πρωθυπουργός έκανε μια εξαγγελία τον Φεβρουάριο για μηδενικό φόρο κατανάλωσης σε αγρότες και κτηνοτρόφους, το οποίο επικυρώθηκε μέσω ΦΕΚ, όμως δόθηκαν 90 εκατομμύρια με λάθος τρόπο. Πήραν οι παραγωγοί βαμβακιού, ενώ δεν πήρε κανένας κτηνοτρόφος. Εγώ πήρα 320 ευρώ, όταν ξοδεύω 1.500-1.700 λίτρα πετρέλαιο τον μήνα. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση είναι να μειώσει τον ΦΠΑ στον καταναλωτή, στη βιομηχανία, από 13% να το κάνει 6%, μέτρο που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κατανάλωση. Από τις θετικές κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση είναι η κατάργηση του Φόρου Αλληλεγγύης που είχαμε κι εμείς, η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης, καθώς και το γεγονός πως αποσύνδεσε το φορολογικό από το ασφαλιστικό. Το φορολογικό το άλλαξε, έκανε μείωση 50%, απήλλαξε τους κτηνοτρόφους από τον ΕΝΦΙΑ των εγκαταστάσεων, ενώ το νομοσχέδιο για τις άδειες των σταβλικών εγκαταστάσεων είναι πλέον νόμος του κράτους.

Η κρίση αυτή τη στιγμή είναι τροχοπέδη στα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά παρ’ όλα αυτά έχουν γίνει πολλά πράγματα, όπως π.χ. η πληρωμή της προκαταβολής των επιδοτήσεων που ήδη ξεκίνησε. Μπορεί να έχει ανέβει το κόστος παραγωγής, έχει ανέβει όμως και το καλαμπόκι· από 18 λεπτά πήγε 32. Όσο για την πολλή συζήτηση για το ρεύμα, κάναμε ολόκληρο ντόρο, όμως τακτοποιήθηκε κι αυτό. Εγώ πλήρωνα 1.750 ευρώ ρεύμα στο στάβλο, όταν ήρθε το τέλος αναπροσαρμογής πλήρωνα 3.500 και τώρα 715, καθώς τα 500 ευρώ τα πληρώνει το κράτος. Καλό θα ήταν εάν μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση κάτι και με το πετρέλαιο, ίσως η λύση να βρίσκεται στην αποφορολόγηση του πετρελαίου.

Μeat News: Υπάρχει μείωση του ζωικού κεφαλαίου;

Χρήστος Τσομπάνος: Υπάρχει μείωση και μάλιστα μεγάλη. Από τα επίσημα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, μέχρι τον Ιούνιο είχαν καταγραφεί σφαγές 67.000 θηλυκών ζώων, μικρών και μεγάλων. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα έχουν ξεκληριστεί ολόκληρα κοπάδια.

Meat News: Πώς βλέπετε το Στρατηγικό Σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη νέα ΚΑΠ;

Χρήστος Τσομπάνος: Υπάρχει μια απόκλιση στη συνδεδεμένη της βοοτροφίας, στην τιμή που δίνεται στη μάνα για τη γέννα. Από 140 ευρώ που είχαμε λάβει υπόσχεση, έγινε 108. Φαίνεται λίγο, αλλά οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ο κτηνοτρόφος παίρνει δυο ενισχύσεις: και στη γέννα και στη σφαγή. Πρέπει να πούμε και μια πικρή αλήθεια. Τα αποτελέσματα χρήσης του προηγούμενου Στρατηγικού Σχεδίου κρίθηκαν από τις Βρυξέλλες αρνητικά. Δεν κάναμε καθόλου βελτίωση με τη συνδεδεμένη ενίσχυση στη γέννα.

Υπάρχει και η συνδεδεμένη ενίσχυση για το καλαμπόκι που μας ενδιαφέρει για την κτηνοτροφία, φθάνει να διευκρινιστεί αν θα την παίρνουν οι αγρότες σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους και αν αφορά όλη την επικράτεια ή αν θα δοθεί ανά περιφέρεια που, κατά την προσωπική μου άποψη είναι λάθος. Πιστεύω ότι θα είναι ένα κίνητρο να αυξηθεί η καλλιέργεια καλαμποκιού, όπως και η καλλιέργεια πρωτεϊνούχων φυτών.

Meat News: Εσείς τι γνώμη έχετε για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην ενίσχυση των μοσχαριών πάχυνσης που έρχονται από το εξωτερικό;

Χρήστος Τσομπάνος: Ας μην ασχολούμαστε με αυτό, είναι λεπτομέρεια. Το κίνητρο είναι να αυξήσουμε την παραγωγή κρέατος στη χώρα μας και να μειώσουμε το έλλειμμα στο ισοζύγιο του εισαγόμενου κρέατος.

Μυρτώ Λύκα, πρόεδρος των κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας, αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων: Ποια ΚΑΠ ήταν καλή για τον αγρότη;

Meat News: Kυρία Λύκα, είστε σε μια -κατά βάση- κτηνοτροφική περιοχή. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την κτηνοτροφία στη χώρα μας αυτή την εποχή;

Μυρτώ Λύκα: Η κτηνοτροφία στην χώρα μας συρρικνώνεται κάθε χρόνο και περισσότερο. Δυστυχώς, αυτήν την εικόνα βλέπουμε σε όλη τη χώρα. Κοπάδια σφάζονται και κοπάδια υποσιτίζονται. Θεωρώ ότι το μεγάλο πρόβλημα θα φανεί τα Χριστούγεννα όπου θα έχουν γεννήσει ήδη τα περισσότερα ζώα και τότε θα φανούν οι ελλείψεις σε γάλα και κρέας.

Η μείωση των κοπαδιών που συναντάμε τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, είναι ολική. Στις περισσότερες περιπτώσεις βλέπουμε ανθρώπους που όχι απλώς μειώνουν το ζωικό κεφάλαιο, αλλά σφάζονται ολόκληρες μονάδες και πολλές επιχειρήσεις κλείνουν. Το πρόβλημα είναι σίγουρα ευρωπαϊκό και αν δεν αλλάξει σύντομα, οι ελλείψεις σε βασικά προϊόντα διατροφής θα είναι μεγάλες.

Meat News: Πρόσφατα έγινε μια μεγάλη συνάντηση κτηνοτρόφων στη Λάρισα (11/10). Ποιες λύσεις προτάθηκαν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση;

Μυρτώ Λύκα: Η λύση είναι η αύξηση των τιμών των προϊόντα μας, σήμερα. Στήριξη στο κόστος παραγωγής. Αν δεν ληφθούν σύντομα δραστικά μέτρα, δυστυχώς θα είναι αργά για δάκρυα... Δεν θέλουμε ελεημοσύνη ούτε 2-3 κατοστάρικα για να περάσουμε λίγες μέρες. Θέλουμε πραγματική στήριξη ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

Meat News: Το καλάθι του νοικοκυριού έχει συρρικνωθεί και το κρέας έχει σημειώσει ανατιμήσεις τον τελευταίο καιρό. Έχετε παρατηρήσει μείωση της κατανάλωσης και πώς μπορεί να αποτραπεί αυτή η συμπεριφορά;

Μυρτώ Λύκα: Νομίζω είναι λογικό. Η ακρίβεια έχει τσακίσει όλα τα νοικοκυριά. Ο κόσμος πλέον δεν ψάχνει κάτι ποιοτικό, ψάχνει κάτι ποσοτικό. Θα ταΐσει μακαρόνια και ρύζι τα παιδιά του για να μην είναι νηστικά. Όσο οι μισθοί μένουν στάσιμοι θα βλέπουμε μειώσεις σε πολλά πράγματα που ξέραμε μέχρι σήμερα.

Meat News: Πώς βλέπετε τις προτάσεις για τη νέα ΚΑΠ; Θα είναι ευνοϊκή για την πρωτογενή παραγωγή;

Μυρτώ Λύκα: Πόσο ήταν η προηγουμένη; Η παρα- προηγούμενη; Ποια ΚΑΠ ήταν καλή για τον αγρότη; Κάθε φορά συζητάμε για κάτι καλύτερο και κάθε φορά τίποτα δεν γίνεται. Η αδικία θα συνεχιστεί γιατί κάποιοι παίρνουν πολλά και κάποιοι τίποτα.

Meat News: Υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία;

Μυρτώ Λύκα: Δεν νομίζω ότι πλέον υπάρχει ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον θα δεις μόνο για προγράμματα Νέων Αγροτών, όπου κάποιοι μπαίνουν μόνο για τα λεφτά και τίποτα άλλο. Και λογικό είναι γιατί δεν υπάρχουν κίνητρα για να πείσεις κάποιον να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία.

Meat News: Η επίσημη στατιστική αναφέρει πως πάνω από 53% των αγροτών είναι γυναίκες οι οποίες αξιοποιούν και τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Μυρτώ Λύκα: Δεν νομίζω ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Θεωρώ ότι απλά βάζουν τις επιχειρήσεις στα ονόματα των γυναικών τους για διάφορους λόγους. Τουλάχιστον στην περιοχή μας λίγες είναι οι γυναίκες που θα δει κάποιος στους στάβλους.

Γιώργος Διδάγγελος, αντιπρόεδρος ΣΕΚ, περιφέρεια Θεσσαλίας: Η ανάγκη για αυτάρκεια κίνητρο για ανάπτυξη της κτηνοτροφίας

Meat News: Ποια είναι η κατάσταση στη χοιροτροφία αυτή τη στιγμή, κύριε Διδάγγελε; Πόσο σας έχει επηρεάσει η ενεργειακή κρίση μαζί με τα παρελκόμενά της;

Γιώργος Διδάγγελος: Οι χοιροτροφικές μονάδες της χώρας διανύουν μια πολύ δύσκολη περίοδο. Η κατάσταση με τον Covid19 δυσκόλεψε ιδιαίτερα τα πράγματα και συνεχίζεται η ασφυκτική πίεση με την εκτίναξη του κόστους ενέργειας που επηρεάζει το κόστος ζωοτροφών. Οι χοιροτροφικές μονάδες παράγουν με κόστος λίγο κάτω από 2 ευρώ το κιλό ζων βάρος κι ενώ έχουν ακριβύνει τα πάντα, το χοιρινό κρέας πωλείται περίπου στο κόστος παραγωγής γύρω στα 2 ευρώ το κιλό ζων βάρος.

Meat News: Στην Ευρώπη οι κτηνοτρόφοι μειώνουν τα κοπάδια τους για να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες. Στην Ελλάδα τι γίνεται; Ξέρετε εάν συμβαίνει κάτι παρόμοιο και σε ποιο βαθμό;

Γιώργος Διδάγγελος: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στα κράτη-μέλη τα οποία είχαν τουλάχιστον 3 εκατ. χοίρους, τον Ιούνιο 2022, ο πληθυσμός των χοίρων μειώθηκε κατά 5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν η παραγωγή του χοιρινού κρέατος θα μειωθεί το 2022 κατά 5%. Και στην Ελλάδα συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με μείωση του αριθμού των χοιρομητέρων για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε.

Meat News: Ποια ήταν τα αποτελέσματα της συνάντησης της Λάρισας και ποιες είναι οι ελπίδες που έχετε απέναντι στις απαιτήσεις που προβάλατε στο ΥΠΑΑΤ; 

Γιώργος Διδάγγελος: Μετά τη συνάντηση που είχαμε στη Λάρισα στις 11/10/22 απαιτούμε τη μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά τρόφιμα από το 13% στο 6%, αγροτικό πετρέλαιο, χρηματοδότηση για αγορά ζωοτροφών, τον διπλασιασμό του κονδυλίου των 90 εκ. ευρώ για την αποζημίωση ζωοτροφών, το οποίο απαιτούμε να δοθεί άμεσα, να καλυφθεί η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών με ενίσχυση 70 ευρώ ανά χοιρομητέρα, να σταματήσουν οι κατασχέσεις στάβλων και κατοικιών από παλιά δάνεια, να θεσπιστεί το ακατάσχετο πρώτης κατοικίας και στάβλων και να ξεμπλοκάρουν οι δεσμευμένοι λογαριασμοί.

Meat News: Η νέα ΚΑΠ πού προσβλέπει και πόσο βοηθάει την ελληνική κτηνοτροφία;

Γιώργος Διδάγγελος: Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική των χωρών-μελών της Ε.Ε. καθυστέρησε σημαντικά εξαιτίας του Brexit αλλά και της πανδημίας του κορωνοϊού και τώρα τα δεδομένα, βέβαια, άλλαξαν άρδην μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ποσοστό των χρημάτων του συνολικού Προϋπολογισμού της Ε.Ε. που κατευθύνονται για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μειώθηκε στο 28% περίπου, δηλαδή 330 δισ. ευρώ. Η χώρα μας κατάφερε να εξασφαλίσει περίπου τα ίδια χρήματα με την προηγούμενη περίοδο και θα πάρει 19,362 δισ. ευρώ.

Η νέα ΚΑΠ πρέπει να συμβάλει στην «πράσινη συμφωνία» για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, πρόκειται για τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και τη στρατηγική για τη «Βιοποικιλότητα», οι οποίες έχουν συγκεκριμένους στόχους. Ο αγροτικός τομέας θα κληθεί, εκτός από την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων, να αποδείξει και με μετρήσιμους δείκτες ότι προστατεύει το περιβάλλον. Μέχρι το 2030 το 25% της καλλιεργούμενης γεωργικής έκτασης της Ευρώπης θα πρέπει να χρησιμοποιείται για βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, να μειώσουμε κατά 50% τη χρήση φυτοφαρμάκων και κατά 50% τη χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία. Με βάση τον Πυλώνα 2 θα πρέπει να εστιάσουμε στη διαχείριση αποβλήτων Οι εργάτες που απασχολούνται στους στάβλους θα πρέπει να είναι νόμιμα απασχολούμενοι και να τηρείται όλη η εργατική νομοθεσία, θέμα αυτονόητο κατά την άποψή μου. Σημαντικότατο στοιχείο της νέας ΚΑΠ είναι ότι αλλάζει το μοντέλο ελέγχου, που θα γίνεται με τα χρήση Νέων Τεχνολογιών όπως δορυφόροι, σύστημα Κοπέρνικος και στην περίπτωση που οι όροι δεν τηρούνται θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις.

Meat News: Πώς αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές την ακρίβεια;

Γιώργος Διδάγγελος: Οι καταναλωτές βρίσκονται σε δεινή θέση με την υπάρχουσα κατάσταση ακρίβειας αλλά και με την ανασφάλεια του «τι μέλλει γενέσθαι». Προσπαθούν να μειώσουν το κόστος απ’ όπου είναι δυνατόν, να εξοικονομήσουν χρήματα για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της καθημερινότητας, με κυρίαρχο το κόστος ενέργειας ενόψει του χειμώνα. Η δυσπραγία που κληρονομήσαμε από τον Covid19 με τα προβλήματα στις μεταφορές και τη διάθεση των προϊόντων έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα, με αποτέλεσμα σε γενικές γραμμές να θεωρείται το ελληνικής παραγωγής ως ακριβό κρέας και μερίδα καταναλωτών να προτιμά τα φτηνά κρεατικά κατασκευάσματα των ραφιών των σούπερ μάρκετ, θεωρώντας τα ελληνικής συσκευασίας και ελληνικής προελεύσεως λόγω, δυστυχώς, της μάστιγας των ελληνοποιήσεων. Όσο για το καλάθι του νοικοκυριού αυτό περιλαμβάνει χοιρινό, «συσκευασμένα» και αλλαντικά.

Meat News: Μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία υπάρχουν κίνητρα που θα μπορούσε ένας νέος άνθρωπος να επενδύσει στην κτηνοτροφία; Και ποια είναι αυτά;  

Γιώργος Διδάγγελος: Πάντα υπάρχουν κίνητρα κι αλίμονο αν χάσουμε τις ελπίδες μας! Οι νέοι άνθρωποι πάντα έχουν φρέσκες ιδέες, ενέργεια και διάθεση για δημιουργία. Κι αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι το φαγητό και μέσα σ’ αυτό και το κρέας είναι πρωταρχική ανάγκη για τον Έλληνα καταναλωτή, τότε, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη πρόθεση κάποιων νέων να δημιουργήσουν στην ελληνική επαρχία, τα κίνητρα είναι αυτονόητα. Κάθε γενιά οφείλει να ξεπερνά την προηγούμενη, αν θέλουμε να είμαστε πολιτισμένη χώρα. Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει απ’ όλους μας να ληφθεί υπ’ όψιν είναι αυτό που αυτομάτως αναδύθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία: η ανάγκη για αυτάρκεια «ει δυνατόν» σε όλους τους τομείς «πολλώ δε μάλλον» στη διατροφή. Ζούμε στη χώρα με τις ιδανικότερες κλιματολογικές συνθήκες για παραγωγή χοιρινού και άλλων κρεάτων ασφαλώς. Γιατί να τρώνε τα παιδιά μας αμφιβόλου προελεύσεως, υγιεινής και ασφάλειας εισαγόμενο κρέας, μέσω των ελληνοποιήσεων, τη «μάστιγα» του κλάδου για την οποία δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα διαχρονικά! Μόνο η ενημέρωση και η ωριμότητα των Ελλήνων καταναλωτών ίσως μπορέσει να τις πατάξει, γιατί πολιτική βούληση δεν αρκεί να πατάξει ισχυρότατα συμφέροντα όπως έχει αποδειχθεί «εν τοις πράγμασι»!

Κώστας Ακριτίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης, μέλος του Συντονιστικού Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Το υπουργείο είναι αποτελεσματικό μόνο στο επικοινωνιακό κομμάτι

Meat News: Κύριε Ακριτίδη, ήσασταν παρών στη συνάντηση της Λάρισας. Ποια ήταν τα αιτήματά που διαμορφώθηκαν εκεί;

Κώστας Ακριτίδης: Θετική ήταν η συνάντηση των φορέων του πρωτογενούς τομέα στη Λάρισα. Τα θέματα αφορούσαν το υψηλό κόστος της παραγωγής μας, εξαιτίας των υψηλών τιμών των ζωοτροφών και της ενέργειας, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί, που θέτουν σε κίνδυνο τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις μας. Σε ό,τι αφορά το γάλα, αποφασίσαμε ότι η τιμή στο πρόβειο πρέπει να είναι στο 1,80 ευρώ και στο γίδινο πάνω από 1,10 ευρώ. Στα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν η τιμή του πετρελαίου που για μας είναι ένα μεγάλο κόστος και ζητάμε να έχουμε την ίδια μεταχείριση που έχουν αντίστοιχα και οι εφοπλιστές, το ίδιο αντικείμενο. Στα αιτήματά μας είναι η μείωση του ΦΠΑ και η αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων ως χρηματοδοτικό εργαλείο, έτσι ώστε να σταματήσουμε να ζητάμε προκαταβολές από τις γαλακτοβιομηχανίες. Το συμβόλαιο για τον πρωτογενή τομέα έχει ψηφιστεί αλλά δεν εφαρμόζεται από τις γαλακτοβιομηχανίες, πράγμα που εάν ίσχυε θα υπήρχαν ίσοι όροι προστασίας τόσο για τους κτηνοτρόφους, όσο και για τις γαλακτοβιομηχανίες.

Meat News: Υπάρχει πρόθεση από την πολιτεία, μέσω κάποιων μέτρων, να βοηθήσει την πρωτογενή παραγωγή;

Κώστας Ακριτίδης: Προγραμματισμός από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπάρχει δυστυχώς και αυτό φαίνεται από τη μείωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τα τελευταία 6 χρόνια. Οι οικονομικές ενισχύσεις για το κόστος των ζωοτροφών είναι πολύ μικρές ανά εκμετάλλευση και το υπουργείο είναι αποτελεσματικό μόνο στο επικοινωνιακό κομμάτι, ώστε να μας πείσουν ότι για όλα φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μας έχουν εξαπατήσει όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια των μνημονίων και το επακόλουθο των έργων τους είναι να μειωθούν πάνω από 35% οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Meat News: Υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να κάνουν οι κτηνοτρόφοι, ώστε να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις;

Κώστας Ακριτίδης: Θα μπορούσαμε να πιέσουμε περισσότερο για ελέγχους προς αποφυγή των ελληνοποιήσεων, τόσο στο κρέας όσο και στο γάλα, με εφαρμογή ποινών στους παραβάτες. Επίσης, μια σημαντική και απαραίτητη κίνηση είναι η προσέλευση των κτηνοτρόφων και των συνεταιρισμών στις συναντήσεις, με ελπίδα να δημιουργηθεί ένα ενιαίο πανελλήνιο όργανο των κτηνοτρόφων που να μπορεί να διεκδικήσει δυναμικά, συλλογικά και συντονισμένα τα δίκαια αιτήματά μας.

21 October 2022
Banner
Banner