Αβέβαιο το μέλλον της ουκρανικής παραγωγής πουλερικών

20 June 2022

Αβέβαιο το μέλλον της ουκρανικής παραγωγής πουλερικών

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εξαγωγών κοτόπουλων της Ουκρανίας, η ΜΗΡ, ανακοίνωσε στις 17 Ιουνίου πως εξαιτίας του πολέμου στη χώρα, η εξαγωγή αγαθών έχει περιοριστεί σημαντικά, με απρόβλεπτο μέλλον.

Η επιχείρηση, η οποία συνήθως παράγει δεκάδες χιλιάδες τόνους κρέατος, σιταριού και φυτικού ελαίου κάθε μήνα, ανέφερε ότι η παραγωγική ικανότητα πουλερικών έχει μειωθεί στο 80-85% των φυσιολογικών επιπέδων, μέχρι στιγμής.

Με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας να ελέγχονται από τη Ρωσία, η επιχείρηση έπρεπε να εκτρέψει τα προϊόντα οδικώς και αεροπορικώς ή σε λιμάνια τόσο μακριά όσο η Ρουμανία, ανέφερε η οικονομική διευθύντρια του MHP, Viktoria Kapelyushnaya.

Η MHP, η οποία επικεντρώνεται στην παραγωγή πουλερικών και την καλλιέργεια σιτηρών, ανέφερε ότι οι τιμές των πουλερικών και των φυτικών ελαίων είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές τουλάχιστον μέχρι το 2023, λόγω των παγκόσμιων περιορισμών στην προσφορά και του υψηλού κόστους λόγω της συγκυρίας.

Επιπλέον,  το κλείσιμο των λιμανιών επηρέασε σημαντικά τις εξαγωγές πουλερικών και φυτικών ελαίων, δηλώνουν κύκλοι της επιχείρησης, η οποία προμηθεύει προϊόντα πουλερικών σε 85 χώρες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Οι υψηλές πωλήσεις και εξαγωγές πριν από τον πόλεμο (αύξηση 24% και 43% αντίστοιχα) έδωσαν τη σειρά τους σε καθαρή ζημία 122 εκ. δολαρίων το α’ τρίμηνο του 2022.

Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Μάρτιο, οι πιστωτές της επιχείρησης συμφώνησαν να της επιτρέψουν να αναβάλει τις πληρωμές των ομολόγων της κατά 9 μήνες.

Η κ. Kapelyushnaya ανέφερε ότι η επιχείρηση ήλπιζε να ξεκινήσει εκ νέου τις πληρωμές τον Σεπτέμβρη, αν και αυτό δεν ήταν εγγυημένο.

Πηγή: thepoultrysite.com

20 June 2022
Banner
Banner