Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των επιδοτήσεων και του ΟΠΕΚΕΠΕ

10 July 2024

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των επιδοτήσεων και του ΟΠΕΚΕΠΕ

Related Articles

Με πρωτοβουλία του Βασίλη Κόκκαλη, Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θα συζητηθεί στη Βουλή το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και της διαχείρισης των ενωσιακών επιδοτήσεων στους Έλληνες αγρότες.

Ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε αίτημα προς τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ζητώντας τη σύγκλιση του οργάνου της Βουλής για τα προβλήματα λειτουργίας του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και της συνολικής καταβολής των ενωσιακών επιδοτήσεων της ΚΑΠ.

Η επιστολή του κ. Κόκκαλη αναφέρει: «Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, με το παρόν έγγραφο ζητούμε την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, προκειμένου ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπό το φως των σχετικών προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί την τελευταία πενταετία, και αναφορικά με τις σχετικές ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει η Κυβέρνηση για να διασφαλίσει την έγκαιρη, έγκυρη και διαφανή καταβολή των ενωσιακών επιδοτήσεων της ΚΑΠ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Ειδικότερα, το αίτημα αυτό προκύπτει από την ανάγκη να συζητηθούν λεπτομερώς και να δοθούν σαφείς απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν:

  1. Τη διαρκή υποβάθμιση και απαξίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος τελεί υπό επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  2. Τα δυσθεώρητα πρόστιμα που έχουν προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης των ενωσιακών πόρων της ΚΑΠ.
  3. Την καθυστέρηση στην υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ από τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), ενώ λειτουργεί για τις online αιτήσεις των αγροτών και τις ενδεχόμενες συνέπειες αυτής της καθυστέρησης στις προσεχείς πληρωμές των αγροτών.
  4. Τα πορίσματα των εγχώριων και ευρωπαϊκών ελεγκτικών μηχανισμών για τις δυσλειτουργίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με πιο πρόσφατο αυτό του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που διαπίστωσε εσφαλμένη πληρωμή τον Ιούλιο του 2023, με αποτέλεσμα περίπου 196.083 αγρότες να πρέπει να επιστρέψουν 50.755.440,32 ευρώ.

Οι συνθήκες αυτές στον ΟΠΕΚΕΠΕ επιδεινώνουν την κατάσταση των αγροτών της χώρας μας, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος παραγωγής και μείωση της παραγωγής. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να αναζητηθούν όλοι οι δυνατοί τρόποι που θα διασφαλίσουν την εύρυθμη, αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε ο Οργανισμός να καταβάλει έγκαιρα και με διαφάνεια τις ενωσιακές επιδοτήσεις στους αγρότες, με επαρκή τεχνική υποστήριξη, στελεχιακή επάρκεια και εύρυθμη διοικητική λειτουργία, αποτρέποντας παράλληλα την επιβολή νέων δημοσιονομικών διορθώσεων-προστίμων από την ΕΕ, που επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν επιτακτικό τον άμεσο προγραμματισμό της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, και στο πλαίσιο αυτό παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας,» καταλήγει η επιστολή του κ. Κόκκαλη.

10 July 2024
Banner