Αίρονται οι περιορισμοί στις εξαγωγές προς Ρωσία

14 February 2014

Θετική κατάληξη είχαν οι συζητήσεις μεταξύ των Ρώσων ειδικών και του ΥΠΑΑΤ για το θέμα των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία. Χτες Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη αντιπροσωπείας της Φυτοϋγειονομικής και Κτηνιατρικής υπηρεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρέθηκε στη χώρα μας, υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΑΑΤ, της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα και του Υπουργείου Εξωτερικών με στόχο να αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από τις ρωσικές αρχές στις εξαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων από τη χώρα μας.
Όπως ανακοίνωσε του ΥΠΑΑΤ «η Ρωσική πλευρά έκανε δεκτές τις υφιστάμενες επιθεωρήσεις της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας του Ελληνικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αίρει άμεσα τους περιορισμούς των εξαγωγών για τις προϋπάρχουσες στον εγκεκριμένο κατάλογο επιχειρήσεις γαλακτοκομικών, ψαριών και προϊόντων μεταποίησης κρέατος. Ενώ, ταυτόχρονα αποδέχθηκε τη διεύρυνση του καταλόγου και με νέες επιχειρήσεις μόλις πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επιθεωρήσεις εντός των επόμενων δύο μηνών».
Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει εδώ και μήνες τις υπηρεσίες της διεύθυνσης Κτηνιατρικής της χώρας μας, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε ένα μαραθώνιο συνομιλιών και αλληλογραφίας για να βρεθεί διέξοδος.
Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο Ρώσος υφυπουργός Sergey Dankvert, ο οποίος στις συναντήσεις του με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρη συζήτησε το σημαντικό ζήτημα των εμπορικών και οικονομικών επιπτώσεων στην Ε.Ε από τα εξαγωγικά εμπόδια στο χοιρινό κρέας, λόγω των κρουσμάτων της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων, θέμα που θα απασχολήσει και το προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσαυτάρης ως Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έθεσε υπ’ όψιν του κ. Dankvert τις έντονες ανησυχίες των Κρατών-Μελών καθώς και την επιχειρηματολογία της Ε.Ε. για την εξέλιξη του ζητήματος και επεσήμανε τη σπουδαιότητα εξεύρεσης άμεσης λύσης ενώ διαπιστώθηκε, από κοινού, η αναγκαιότητα γόνιμου διαλόγου μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Τελωνειακής Ένωσης Ρωσίας- Λευκορωσίας- Καζακστάν, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματική διευθέτησή του.

14 February 2014
Banner