«Έσταξε η ουρά του… αλόγου»
Οι διαστάσεις που πήρε η υπόθεση της εμπορικής απάτης… μεταβάπτισης του κρέατος αλόγου σε βόειο είναι μεγάλες, και όχι άδικα. Δεν είναι λίγο πράγμα μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις επεξεργασίας και εμπορίας κρέατος στην Ευρώπη να διακίνησαν –έστω και εν αγνοία τους- κρέας αλόγου, το οποίο έφτασε στο τραπέζι χιλιάδων ή και περισσότερων ανύποπτων καταναλωτών.
Η υπόθεση σηκώνει πολλή συζήτηση και άσχετα με το ότι η χώρα μας μάλλον δεν συμμετείχε στον κύκλο των χωρών που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο αξίζει να προβληματίσει και να διδάξει. Μέχρι τώρα, οι ευρωπαϊκές αρχές κι οδηγίες που αφορούν τη διακίνηση τροφίμων και ιδιαίτερα κρέατος έμοιαζαν ικανές να προστατεύουν την υγεία, αλλά και την τσέπη των καταναλωτών και να αποτρέπουν την οποιαδήποτε διείσδυση «κακών» προϊόντων στην τροφική αλυσίδα. Η ιχνηλασιμότητα, σε συνδυασμό με τις ενιαίες αρχές ελέγχου πραγματικά δημιουργούν ένα τείχος προστασίας για τον ευρωπαίο καταναλωτή.
Κι όμως αποδείχτηκε ότι δεν αρκούν. (Περισσότερα στο τεύχος του περιοδικού Meat News που κυκλοφορεί)