Έρευνα της ΕΚΤ αναλύει πώς αντιμετώπισαν οι καταναλωτές την ακρίβεια το 2022-2023 – Μειώσεις δαπανών και αποταμιεύσεων

22 March 2024

Έρευνα της ΕΚΤ αναλύει πώς αντιμετώπισαν οι καταναλωτές την ακρίβεια το 2022-2023 – Μειώσεις δαπανών και αποταμιεύσεων

Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και η δυσπραγία των νοικοκυριών να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές ανάγκες αποτυπώνονται σε έρευνες, καθώς επίσης και αντικείμενων έρευνας αποτελούν και οι στρατηγικές που εφαρμόσαν τα νοικοκυριά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες. Μια τέτοια μελέτη δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αφορά τη διετία 2022-2023, όπου αναφέρει πως οι καταναλωτές μείωσαν την κατανάλωσή τους, δανείστηκαν, «έβαλαν χέρι στα έτοιμα» (δηλαδή στις αποταμιεύσεις τους) και προσπάθησαν να αυξήσουν το εισόδημά τους, είτε αυξάνοντας τις ώρες εργασίας είτε και βρίσκοντας μια δεύτερη δουλειά.

Σύμφωνα με την έρευνα, η «κύρια στρατηγική» των νοικοκυριών για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ήταν να προσαρμόσουν την κατανάλωσή τους. Από τις «τακτικές» που προαναφέρθηκαν, το 69% των ερωτώμενων προσάρμοσαν την κατανάλωσή τους, το 43% «έβαλε χέρι» στις αποταμιεύσεις ή δανείστηκε και το 31% αύξησε τις ώρες εργασίας ή βρήκε δεύτερη δουλειά.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του καλαθιού των νοικοκυριών, αυτή υπέστη μεγαλύτερες προσαρμογές στις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που παρουσίασαν την υψηλότερη αύξηση τιμών.

Συγκεκριμένα:

● Μειώθηκαν οι δαπάνες οι οποίες είχαν υποστεί και τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, δηλαδή μεταφορές, φαγητό, οικιακό εξοπλισμό, στέγαση, ένδυση-υπόδηση και υγεία.

● Αυξήθηκαν οι δαπάνες για εκπαίδευση και κοινή ωφέλεια καθώς και σε ρεστοράν και ταξίδια.

Οι λόγοι για τους οποίους μειώθηκαν οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών κατά το 2022-2023, αναφέρει η έρευνα, οφείλονται βασικά στην αύξηση των δαπανών στις κατηγορίες εστιατόρια και αναψυχή-ταξίδια και δευτερευόντως στην κατανάλωση για είδη πρώτης ανάγκης.

Εν κατακλείδι, η πλειοψηφία των συμμετεχόνων στην έρευνα ανέφερε ότι τα εισοδήματά της αυξήθηκαν λιγότερο από τον πληθωρισμό. Επομένως, οι μικροί μισθοί κάνουν τη διαφορά και όχι οι αυξήσεις των μισθών.

Το γράφημα δείχνει τις αυξομειώσεις δαπανών το 2023 σε σχέση με το 2021.

Πηγή: efsyn.gr

22 March 2024
Banner
Banner