Έργα υποδομής και στήριξης του πρωτογενούς τομέα ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε ευρεία σύσκεψη στην Τρίπολη

05 December 2022

Έργα υποδομής και στήριξης του πρωτογενούς τομέα ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε ευρεία σύσκεψη στην Τρίπολη

Related Articles

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη έλαβε χώρα ευρεία σύσκεψη σήμερα, 5/12/22, στην Τρίπολη με αντικείμενο τον πρωτογενή τομέα και στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τον ΥΠΠΑΤ, Γ. Γεωργαντά,  εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας και συντονιστής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Παραγωγής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ. Στάθης Αναστασόπουλος.

Ο υπουργός βεβαίωσε τους αγρότες πως η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν αγρότη να αισθανθεί ανυπεράσπιστος και αβοήθητος, καθώς το υπουργείο δίνει έμφαση στην κατασκευή αρδευτικών έργων υποδομής που θα βοηθήσουν και στη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και στην διεύρυνση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, έτσι ώστε να καταστήσει τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με τους εργάτες γης, λέγοντας πως  γίνονται διακρατικές συμφωνίες (έγιναν ήδη με Μπαγκλαντές και Αίγυπτο), χορηγούνται άδειες πενταετίας για να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και, όπως είπε, «στα νέα Σχέδια Βελτίωσης δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς οικίσκων, με επιδότηση 50%. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα αλλάξει η αντιστοίχιση καλλιεργούμενων εκτάσεων με αριθμό εργατών γης που δύνανται να κληθούν ανά περιφερειακή ενότητα».

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προγράμματα του ΠΑΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι «στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ύψους 525 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις 1.099 δικαιούχων στους οποίους, αντιστοιχούν 40.570.000 ευρώ και έχει ήδη πληρωθεί το 70% της επιδότησης που τους αναλογεί».

Η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντάς είναι αναγκαία καθώς, όπως είπε «η κλιματική κρίση επιβάλλει την αναζήτηση νέων πιο ανθεκτικών καλλιεργειών και τη δημιουργία συνθηκών για ασφαλέστερη παραγωγή. Το σχετικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 163 εκατ. ευρώ, το οποίο προς το παρόν αφορά μόνο συνεργατικά σχήματα, δεν έχει την απορροφητικότητα που πρέπει και εξετάζεται η επέκτασή του. Άλλωστε, μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης, προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ, δίνεται η δυνατότητα αγοράς όμορης γης για καλλιέργεια. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους παραγωγής, δίνοντας έμφαση στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι δεν άλλη πηγή εισοδήματος» και συνέχισε αναφερόμενος στα αρδευτικά είπε ότι το νερό είναι εθνικός πλούτος τον οποίο οφείλουμε να αναδείξουμε και να διανείμουμε σωστά, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των υφισταμένων δικτύων και η κατασκευή φραγμάτων. «Στο Μηναγιώτικο Φράγμα είπε ότι θα γίνει ταυτόχρονα και η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου, συνολικού προϋπολογισμού 246 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο δε του προγράμματος “Ύδωρ 2.0”, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ αναμένεται να ενταχθούν κι άλλα έργα», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Έργα ΥπΑΑΤ Περιφέρειας Πελοποννήσου

ΑΡΓΟΛΙΔΑ:

  • Κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου  στους Δήμους Ασκληπείου και  Επιδαύρου Ν. Αργολίδας (15,5 εκατ. ευρώ)
  • Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μίδεας Ν. Αργολίδας (14 εκατ.)
  • Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου σε Δήμο Ερμιονίδας  (68.350.000 €)

ΑΡΚΑΔΙΑ

  • Δίκτυα αξιοποίησης ταμιευτήρα Τάκας Ν. Αρκαδίας (18,5 εκατ. ευρώ)
  • Μεταφορά νερού από πηγές Αναβάλλου στην παραλιακή ζώνη Βόρειας Κυνουρίας (60 εκατ. Ευρώ)

ΛΑΚΩΝΙΑ

  • Κατασκευή Φράγματος Κελεφίνας Ν. Λακωνίας (24.000.000 ευρώ)
  • Μελέτη Αρδευτικού Δικτύου Τρινάσου Ν. Λακωνίας (368.537€)

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

  • ΥΔΩΡ 2.0 Φράγμα Μιναγιώτικο και δίκτυο άρδευσης (246.250.000 ευρώ)
  • Αρδευτικά Δίκτυα Αξιοποίησης Φράγματος Λεκάνης Φιλιατρινού Ν. Μεσσηνίας  (45 εκατ. ευρώ)
  • Ανάπτυξη αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης (ΠΕ Μεσσηνίας) (5,4 εκατ. Ευρώ)

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

  • Κατασκευή Φράγματος Ασωπού Ν. Κορινθίας (54,6 εκατ. Ευρώ)
  • Συμπληρωματικά έργα στο αλιευτικό Καταφύγιο Βραχατίου (ΠΕ Κορινθίας) (2,6 εκατ. Ευρώ)

Ο κ. Α. Λυκουρέντζος, πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε ότι μέχρι σήμερα οι αποζημιώσεις ανέρχονται σε 651 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ο προϋπολογισμός έχει συμβάλλει με 400 εκατ. ευρώ.

05 December 2022
Banner
Banner