Ένταξη των κατ’ επάγγελμα αγροτών τη Θεσσαλίας στην Κρατική Αρωγή – Αποζημίωση όσων η παραγωγή δεν μπορούσε να ασφαλιστεί από τον ΕΛΓΑ

06 October 2023

Ένταξη των κατ’ επάγγελμα αγροτών τη Θεσσαλίας στην Κρατική Αρωγή – Αποζημίωση όσων η παραγωγή δεν μπορούσε να ασφαλιστεί από τον ΕΛΓΑ

Related Articles

Μετά την προγραμματισμένη επίσκεψη του Επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι στον Θεσσαλικό Κάμπο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, οι οποίοι συνόδευαν τον Επίτροπο στην επιτόπια αυτοψία, ανακοίνωσαν χθες μια σειρά αποφάσεων για τη στήριξη των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφές, καταβολή αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους το πρώτο 10ήμερο του μήνα, την αποζημίωση όσων η παραγωγή δεν προβλεπόταν να ασφαλιστεί από τον ΕΛΓΑ, καθώς και την ένταξη στο σχήμα της Κρατικής Αρωγής των κατ’ επάγγελμα αγροτών  των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός έχει υποστεί ζημιές.

Ο κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι τάχθηκε υπέρ του αιτήματος του ΥπΑΑΤ για επί πλέον ενίσχυση της Ελλάδας από το Αγροτικό Αποθεματικό του 2024 και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία στα προγράμματα του ΠΑΑ και στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, ώστε πόροι να κατευθυνθούν στην ενίσχυση των πλημμυροπαθών. Δήλωσε ότι μετά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, πλέον έχει περισσότερα επιχειρήματα για να στηρίξει τα αιτήματα που έχει υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΥπΑΑΤ. Τόνισε ότι το πρώτο μέλημα είναι η στήριξη των πληγέντων αγροτών αλλά, βεβαίως και η ενίσχυσή τους με όσα μέσα υπάρχουν για το μέλλον. Τέλος, απευθυνόμενος σε αγρότες που τον υποδέχθηκαν στο Αερινό Μαγνησίας, επανέλαβε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να βοηθήσει τη χώρα μας και τους πλημμυροπαθείς.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης ευχαρίστησε τον Επίτροπο για το αίτημα να εξαιρεθεί ο ΕΛΓΑ από περιορισμούς και να μπορέσει να στηριχθεί, αρχικώς με 100 εκατ. ευρώ, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση με χθεσινή της απόφαση μειώνει τον ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα από το 24% στο 13% και ότι καταβλήθηκαν τα ποσά που δικαιούνται οι επιλαχόντες Νέοι Αγρότες, δίνοντας προτεραιότητα στους 130 της Θεσσαλίας. Επίσης, είπε ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί εντολή για τη στήριξη των 461, κατά βάση παράκτιων, αλιέων της Μαγνησίας, Σποράδων και Λάρισας. Ανακοίνωσε ότι 15 εκατ. από το Αγροτικό Αποθεματικό του 2023 θα κατευθυνθούν σε αποζημιώσεις παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες δεν περιλαμβάνοντο  στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και γι΄ αυτό δεν είχαν ασφαλιστεί. Και ανέφερε ότι τα επόμενα 24ωρα αρχίζει η χρηματοδότηση προς τους αγρότες, με προτεραιότητα στους κτηνοτρόφους, που έχουν υποστεί ζημιά σε εγκαταστάσεις και απώλειες σε εξοπλισμό.

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν οι τομεακές συναντήσεις του ΥπΑΑΤ για να ξέρουν οι παραγωγοί πώς πρέπει να κινηθούν και ποια βήματα ακολουθούν. Όπως, είπε, θα γίνουν συζητήσεις και για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει παρουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος ενδιαφέρεται προσωπικά για το ζήτημα αυτό. «Θέλουμε να ενισχυθούν σωστά οι κτηνοτρόφοι. Να παραμείνουν κτηνοτρόφοι», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι το ΥπΑΑΤ στην προσπάθεια αυτή θέλει να γνωρίσει τις απόψεις των εμπλεκομένων. Και τόνισε ότι πτηνοτρόφοι και όσοι εξέθρεφαν ζώα που δεν προβλεπόταν η ασφάλισή τους στον ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθούν  από το Αγροτικό Αποθεματικό των 15 εκατ. ευρώ του 2023.

Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος τόνισε ότι από τη Δευτέρα, οι αγρότες των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, δηλαδή την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για να λάβουν αποζημιώσεις, αρκεί να έχουν δηλώσει και τις ζημιές τους στο πάγιο κεφάλαιο.

Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων οι κ.κ. Βοϊτσεχόφσκι, Τραντόπουλος, Αγοραστός και Αυγενάκης, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις στην ΕΡΤ:

Ο κ. Γιάνους Βόιτσεσχόφσκι είπε: «Είναι σημαντικό που βρίσκομαι εδώ για να δω την πραγματική κλίμακα των ζημιών που είναι συνέπεια των πλημμυρών. Ο Υπουργός παρουσίασε τις εικόνες, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, αλλά είναι διαφορετικό να βλέπεις την πραγματικότητα της κλίμακας των προβλημάτων.

Ο στόχος της επίσκεψής μου είναι να δω ποιες είναι οι ζημιές και να προετοιμάσω στήριξη για τους Έλληνες αγρότες που επλήγησαν από την τεράστια καταστροφή, καθώς και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε το γεωργικό αποθεματικό κρίσης, το οποίο είναι μέρος του γεωργικού αποθεματικού από τον προϋπολογισμό του 2024. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις πιθανές ευελιξίες της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου στον δεύτερο πυλώνα της κοινής γεωργικής πολιτικής και να εγκρίνουμε τροποποιήσεις του ελληνικού σχεδίου στρατηγικής για τη μεταφορά χρημάτων για την αποκατάσταση του γεωργικού δυναμικού που ζημιώθηκε από την πλημμύρα».

Με τη σειρά του ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος τόνισε: «Είναι ιδιαίτερα μεγάλη η χαρά και η ευκαιρία, όπου ο αρμόδιος Επίτροπος επισκέφθηκε τη Θεσσαλία μαζί με τον Υπουργό, τον Περιφερειάρχη, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Γενικό Γραμματέα και του εκθέσαμε τις διαδικασίες που έχουμε στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη των αγροτών.  Σ ΄αυτό το πλαίσιο λοιπόν –ειδικά στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής– τις επόμενες ημέρες αρχίζουν και συνεχίζονται οι καταβολές προς τις κτηνοτροφικές μονάδες. Προς τους κτηνοτρόφους, στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής, έτσι ώστε να έχουν τους πρώτους πόρους  για να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση. Άλλωστε, τρέχουν οι διαδικασίες από τον ΕΛΓΑ και από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να προχωρήσουν γρήγορα οι αποκαταστάσεις. Αυτό που αλλάζει - αφού προχώρησε και η οριοθέτηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και από ΥΠΑΑΤ - είναι ότι εντάσσουμε στο σχήμα της πρώτης αρωγής και τους κατ΄επάγγελμα αγρότες των οποίων το πάγιο κεφάλαιο ο εξοπλισμός τους έχει πάθει ζημιά.

Από τη στιγμή που έχουν δηλώσει και τις ζημιές τους στο πάγιο κεφάλαιο, έχουν δηλώσει τις ζημιές τους στον εξοπλισμό τους, να υποβάλλουν αίτηση για να έχουν μια πρώτη αρωγή άμεσα, καθώς  ήδη έχουν γίνει οι πρώτες καταγραφές από τον ΕΛΓΑ. Άρα με το που κάνουν τις αιτήσεις τους τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να αποδεσμεύσουμε και τις πρώτες καταβολές. Συνεχίζουμε, λοιπόν, την υλοποίηση του πλαίσιου της πρώτης αρωγής. Περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ έχουν διοχετευτεί μέχρι τώρα σε 7.300 νοικοκυριά στη Θεσσαλία. Αύριο θα έχουμε νέα καταβολή και κάθε εβδομάδα - όσο προχωρούν οι διασταυρώσεις - θα καταβάλλονται πόροι στους δικαιούχους».

Παίρνοντας το λόγο ο ΥΠΑΑΤ είπε: «Εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης , εκ μέρους όλης της χώρας ευχαριστούμε τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσχόφσκι , διότι η παρουσία του σήμερα μας δίνει χαρά, ελπίδα και κουράγιο.Σήμερα η καρδιά της Ευρώπης χτυπάει εδώ στο Θεσσαλικό Κάμπο και σας ευχαριστούμε θερμά. Η παρουσία του μας έδωσε δύναμη , μας έδωσε τροφή για να κάνουμε βήματα περισσότερα, γρηγορότερα και όλοι μαζί να πετύχουμε το καλύτερο. Εχω ζητήσει ακριβώς πριν δύο εβδομάδες –βρισκόμουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση-  να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη από το Γεωργικό αποθεματικό για το 2024. … Θέλω όμως να πω και  άλλα ευχάριστα νέα για τους αγρότες της Θεσσαλίας , τους πληγέντες τους ταλαιπωρημένους, που όμως ξέρουν πολύ καλά, δεν είναι μόνοι. Πρώτα απ΄ όλα – μετά από επίσπευση διαδικασιών- ο ΦΠΑ  στα αγροτικά μηχανήματα μειώνεται από 24% σε 13%. Ένα αίτημα πολλών ετών  γίνεται πράξη από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θέλω ακόμη να ενημερώσω ότι για τους επιλαχόντες νέοι αγρότες  -2500 περίπου σε όλη την Ελλάδα, αλλά με προτεραιότητα τους Θεσσαλούς - ξεκίνησε η χρηματοδότηση και ήδη έχουν πάρει τα πρώτα τους χρήματα. Οι επιλαχόντες νέοι αγρότες. Συν τοις άλλοις κάτι που δεσμευτήκαμε απέναντι στους παράκτιους αλιείς του Βόλου, των Σποράδων, αλλά και της Λαρισας  γίνεται πράξη. Τις επόμενες ημέρες φεύγει εντολή  και περίπου ενάμιση εκατομμύριο θα καταλήξει στα ταμεία των περίπου 461, κατά βάση παράκτιων αλιέων, για να ενισχύσουμε το εισόδημά τους, το οποίο στην ουσία – για τους επόμενους τουλάχιστον δύο μήνες φαίνεται να είναι ανύπαρκτο. Όμως κάναμε και άλλες κινήσεις: 15 εκατομμύρια από το γεωργικό αποθεματικό του έτους 2023 πλέον το κατευθύνουμε με την έγκριση και της Ευρώπης προς τις κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και προς τις καλλιέργειες τις οποίες  δεν συμπεριλαμβανόταν στον κανονισμό του  ΕΛΓΑ .Όχι γιατί δεν ήθελαν να ασφαλιστούν, αλλά δεν μπορούσαν να ασφαλιστούν , αλλά για εμάς έχουν προτεραιότητα. Τους αγκαλιάζει η πολιτεία και ήδη το ποσό αυτό των χρημάτων κατευθύνεται προς αυτές τις περιπτώσεις. Επαναλαμβάνω αυτοί οι οποίοι δεν μπορούσαν να ασφαλιστούν και είτε είχαν εκτροφή πτηνών για παράδειγμα, είτε καλλιέργειες ανθέων ή άλλων καλλιεργειών που δεν συμπεριλαμβανόταν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ".

06 October 2023
Banner
Banner