Έλλειψη ζωοτροφών και υψηλό κόστος παραγωγής χτυπούν την κτηνοτροφία στη Νάξο

05 October 2023

Έλλειψη ζωοτροφών και υψηλό κόστος παραγωγής χτυπούν την κτηνοτροφία στη Νάξο

Στην έλλειψη ζωοτροφών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ναξιώτες κτηνοτρόφοι, το οποίο σχετίζεται άμεσα με τις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα ο κ. Καπούνης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, είπε:

«Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας συνεχίζονται από το 2021 έως σήμερα και οι παραγωγοί δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν. Εκτός από το αυξημένο κόστος, αυτή τη στιγμή έχουμε και ελλείψεις σε χονδροειδείς ζωοτροφές (τριφύλλια, κριθάρια, καλαμπόκια), τις οποίες αγοράζαμε από τη Θεσσαλία αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Επίσης, στη Νάξο υπάρχει ανομβρία και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν καλλιεργήσει αυτά που έπρεπε και είναι, λοιπόν, έντονο το πρόβλημα αυτό. Παράλληλα, λόγω της έλλειψης, έχουν ανέβει οι τιμές των ζωοτροφών κατά πολύ. … Στο πλαίσιο των δηλώσεων για την ενιαία ενίσχυση, αυτή τη στιγμή έχουν έλθει από άλλο νησί και έχουν δηλώσει στη Νάξο επικαλύψεις πάνω από 500 στρέμματα. Πρόκειται περί απάτης. Έχει γίνει έγγραφη επισήμανση του θέματος σε προηγούμενους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (σ.σ. Μάκη Βορίδη και Γιώργο Γεωργαντά), συνεχίζονται όμως τα ίδια…».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ναξιώτης παραγωγός, Στέλιος Βαθρακοκοίλης, ο οποίος όμως μίλησε και για την έλλειψη εργατικών χεριών: «Υπάρχουν λιγοστοί εργάτες γης και τους οποίους δεν βρίσκει κανείς εύκολα. Τα μεροκάματά τους είναι πολύ ακριβά, φθάνουν γύρω στα 70 ευρώ ανά άτομο». Και συνέχισε: «Τα κόστη σε πολλά είδη (πετρέλαιο, ρεύμα, κ.ά.) είναι αυξημένα και βλέπω πως ο πρωτογενής τομέας πάει για διάλυση… Έχουμε και την ανομβρία, που μας ταλανίζει δύο χρόνια τώρα – λόγω αυτής, ποτίζω με υφάλμυρο νερό, κάτι που σημαίνει πως η παραγωγή μου είναι πολύ μειωμένη».

05 October 2023
Banner
Banner