Έκθεση ΙΟΒΕ: 61% των Ελλήνων «μόλις τα βγάζουν πέρα»

09 May 2024

Έκθεση ΙΟΒΕ: 61% των Ελλήνων «μόλις τα βγάζουν πέρα»

Η πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύσε το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών του ΙΟΒΕ με τίτλο «Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας» για την Απρίλη η οποία αφορά την την ευημερία των Ελλήνων αναδεικνύει απογοητευτικά αποτελέσματα καθώς καταγράφουν πως 6 στους 10 Έλληνες (61%) «μόλις τα βγάζουν πέρα», αφού η ακρίβεια αποτελεί το μόνιμο φόβο τους.

Το 56% υποστηρίζει ότι θα υπάρξει νέα άνοδος των τιμών το επόμενο διάστημα,ενώ μόλις το 17% δηλώνει ότι περιμένει σταθερότητα.

Το 12% των πολιτών δηλώνει πως χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες, καταγράφοντας αύξηση 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το 7% έως 8% δηλώνουν πως «έχουν χρεωθεί», ενώ το 19% απαντά πως καταφέρνει να αποταμιεύει λίγο ή πολύ.

Το 83% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο και το 15% την θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι οικονομικές δυσκολίες καταδεικνύονται επίσης από τον δείκτη επου μετρά την πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές (έπιπλα, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ,) τους προσεχείς 12 μήνες. Το 55% (από 49%) των καταναλωτών προβλέπει ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες ενώ μόλις το 5% (από 4%) αναμένει ότι θα πράξει το αντίθετο.

Στην έκθεση έχει σημειώσει, επίσης, αύξηση στην πρόθεση αγοράς αυτοκινήτου και κατοικίας, ενώ παρατηρείται αισιοδοξία σχετικά με τη μείωση της ανεργίας.

Εδώ

Πηγή: imerisia.gr

09 May 2024
Banner