Άρση μέτρων για την ευλογιά των προβάτων και αιγών – Αποκατάσταση εμπορικών σχέσεων

05 July 2024

Άρση μέτρων για την ευλογιά των προβάτων και αιγών – Αποκατάσταση εμπορικών σχέσεων

Related Articles

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οριστική εξάλειψη της επιζωοτίας ευλογιάς των προβάτων και αιγών, η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα αναφορικά με τη μεταφορά αιγοπροβάτων και αποκαθιστά τις εμπορικές της σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα, από τις 30 Ιουνίου 2024, αίρονται τα μέτρα στις περιοχές Λέσβου, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Εύβοιας, σύμφωνα με την Εκτελεστική Απόφαση (ΕΕ) 2024/881.

Η αποκατάσταση αυτή σηματοδοτεί την επαναφορά στις κανονικές μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της χώρας, καθώς και την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων με την Ε.Ε. και άλλες χώρες. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης δράσης του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, που ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά την πρώτη επιβεβαιωμένη εστία στη Λέσβο τον Οκτώβριο του 2023.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των επηρεασμένων περιοχών, τηρώντας αυστηρά τον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687 και το Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης, σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους, κατάφεραν να ελέγξουν και να εξαλείψουν την επιζωοτία. Οι δράσεις αυτές περιλάμβαναν την ενημέρωση των κτηνοτρόφων, την άμεση θανάτωση και υγειονομική ταφή των μολυσμένων ζώων, τη διεξαγωγή επιδημιολογικών ερευνών, και τον αυστηρό έλεγχο των μετακινήσεων ζώων και προϊόντων.

Η εργαστηριακή υποστήριξη του εθνικού εργαστηρίου αναφοράς για την ευλογιά των προβάτων και αιγών, καθώς και οι σύγχρονες τεχνικές ενημέρωσης και διερεύνησης της επιζωοτίας, όπως η φυλογενετική ανάλυση των στελεχών του ιού και η χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής για την ενημέρωση των κτηνοτρόφων, υπήρξαν καθοριστικές.

Η επιτυχημένη αυτή δράση υποστηρίχθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που προσέλαβε τρεις κτηνιάτρους εποχικής απασχόλησης, καθώς και από τις τοπικές αρχές που διοργάνωσαν ενημερωτικές συναντήσεις. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι λιμενικές και αστυνομικές αρχές στη Λέσβο και τη Φθιώτιδα, αντίστοιχα, στην εποπτεία των μετακινήσεων αιγοπροβάτων.

Η επιτυχής αντιμετώπιση της επιζωοτίας ευλογιάς των προβάτων και αιγών οφείλεται στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων αρχών, φορέων και πολιτών, καταδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της συντονισμένης δράσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

05 July 2024
Banner