Άρση απαγόρευσης εξαγωγών προς τη Σαουδική Αραβία

11 January 2024

Άρση απαγόρευσης εξαγωγών προς τη Σαουδική Αραβία

Οι Έλληνες παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν πλέον σε αιτήσεις για εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία, μετά την άρση της απαγόρευσης βοοειδών, προβάτων ή αιγοπροβάτων προς τη συγκεκριμένη χώρα. Η απαγόρευση είχε επιβληθεί εξαιτίας φόβων σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχαίρει την Ελλάδα για την εφαρμογή της πολιτικής της Ε.Ε., που της υπέδειξαν οι ευρωπαϊκές Αρχές, για την υγεία των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων στην επικράτεια της χώρας και την ευχαριστεί πολύ για την καλή συνεργασία».

Να θυμίσουμε πως οι μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες στα ζώα είναι:

  • Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (BSE)
  • Τρομώδης νόσος του προβάτου και της αίγας (Scrapie)
  • Χρόνια ατροφική νόσος των ελαφιών και της αντιλόπης (Chronic wasting disease of deer).

Τα κοινά χαρακτηριστικά της νόσου είναι η προσβολή στο κεντρικό νευρικό σύστημα με προοδευτική νευρολογική αδυναμία, έχουν μεγάλο χρόνο επώασης (4 με 40 έτη). Τα κλινικά συμπτώματα της νόσου σπάνια εμφανίζονται σε μικρές ηλικίες (κάτω του έτους) και έχουν μεγάλη ποικιλομορφία. Επειδή τα ζώα, όμως, δεν έχουν τυπικά συμπτώματα της νόσου, έτσι υπάρχει καθυστέρηση στη διάγνωση. Συχνά η διάρκεια παραγωγικής ζωής των ζώων είναι τόσο μικρή που δεν επιτρέπει την εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων. Τα κλινικά συμπτώματα ποικίλουν από απώλεια βάρους με ή και απώλεια συντονισμού των κινήσεων.

11 January 2024
Banner
Banner