Άνοιξε η πλατφόρμα για τις προκαταβολές βιοασφάλειας – Συνάντηση ΥΠΑΑΤ με την Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων

17 July 2024

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις προκαταβολές βιοασφάλειας – Συνάντηση ΥΠΑΑΤ με την Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, συναντήθηκε στο γραφείο του στο ΥπΑΑΤ με το προεδρείο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν η πρόοδος του προγράμματος βιοασφάλειας και οι πληρωμές των εργασιών. Ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι το πρόγραμμα προχωρά κανονικά, η πλατφόρμα είναι ανοιχτή και οι χοιροτρόφοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για πληρωμή της προκαταβολής.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εντατικοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Μετά την ανάλυση του πρωτοκόλλου αντιμετώπισης των ζωονόσων, η Ομοσπονδία πρότεινε την απαγόρευση των οικόσιτων χοίρων σε συγκεκριμένες περιοχές για τη διασφάλιση των κανόνων υγιεινής, ενώ συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο υπουργείο για το θέμα.

Συζητήθηκε επίσης το πιλοτικό πρόγραμμα ευζωίας που εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά στους Έλληνες χοιροτρόφους, με τον υφυπουργό να επισημαίνει ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις αιτήσεις πληρωμών.

Επιπλέον, μετά την ένταξη των χοιροτρόφων στα επενδυτικά προγράμματα της ΚΑΠ, συζητήθηκαν τα κονδύλια και οι επιδοτήσεις, με την Ομοσπονδία να προτείνει βελτιώσεις.

Μετά τη συνάντηση, ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, δήλωσε: «Συζητήσαμε με την Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος τα σημαντικότερα θέματα του κλάδου. Με την ένταξη των χοιροτρόφων στη νέα ΚΑΠ θα εκμεταλλευτούμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των χοιροτροφικών μονάδων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ιωάννης Μπούρας, και οι Χρήστος Σταυρινάκης, Γεώργιος Χρήστου, Δημήτριος Στραβογιάννης, Δέσποινα Κηπουρού και Τάσος Κελεμπέκης.

Πηγή: agrotypos.gr

17 July 2024
Banner