Άμεσος επαναπροσδιορισμός παραγωγής τροφών για βιώσιμο περιβάλλον

20 June 2023

Άμεσος επαναπροσδιορισμός παραγωγής τροφών για βιώσιμο περιβάλλον

Related Articles

Μια νέα έκθεση έρχεται στο φως της δημοσιότητας και αφορά τις χώρες οι οποίες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα τρόφιμα και στη γεωργία, συνδυαστικά με το περιβάλλον. Σκοπός της έρευνας αλλά και των αποτελεσμάτων που έχουν εξαχθεί είναι η χάραξη πολιτικής ώστε να επιταχυνθεί η «επείγουσα δράση» για τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων, μέσω έξι προτεινόμενων τρόπων

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της νεοσυσταθείσας Συνεργασίας Συστημάτων Τροφίμων, η οποία περιλαμβάνει το EIT Food, τον Συνασπισμό Τροφίμων και Χρήσης Γης (FOLU), Clim-Eat, Environmental Defense Fund, Carrier και Coalition of Action for Soil Health.

Η έκθεση «Μονοπάτια για τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων» παρουσιάστηκε στην πρόσφατη Διάσκεψη της Βόννης για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία αναμένεται να θέσει τις βάσεις για τις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου φέτος.

Η έκθεση παραδέχεται ότι υπήρξε μια θετική τάση στην αναγνώριση των συστημάτων τροφίμων ως μέρος των εθνικών λύσεων για το κλίμα, αλλά αποκαλύπτει ότι οι περισσότερες χώρες δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει το πλήρες δυναμικό της συμπερίληψης δράσης για τα συστήματα τροφίμων στις κλιματικές στρατηγικές τους.

Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι τα τρόφιμα και η γεωργία αναγνωρίζονται ως οι μεγαλύτερες πηγές περιβαλλοντικής υποβάθμισης, δεν υπάρχει καμία αναφορά στα τρόφιμα ή στα συστήματα τροφίμων σε κανέναν από τους τέσσερις Παγκόσμιους Στόχους για το 2050 που περιγράφονται στο Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ, το οποίο ξεκίνησε στο Διάσκεψη κορυφής COP15 για τη βιοποικιλότητα στο Μόντρεαλ πέρυσι και περιλαμβάνει τέσσερις στόχους και 23 στόχους που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030.

Η δρ Lucy Wallace, επικεφαλής του Επιτελείου του EIT Food, δήλωσε: «Το COP27 απέτυχε να αναγνωρίσει πλήρως τον ρόλο των συστημάτων παραγωγής και ενίσχυσης τροφίμων σε σχέση με το κλίμα. Η Διάσκεψη της Βόννης για την Κλιματική Αλλαγή είναι μια κρίσιμη στιγμή για το συγκεκριμένο θέμα, στο πλαίσιο των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων για το κλίμα. Φέτος πρέπει να πάμε πιο μακριά και πιο γρήγορα».

Ο Wiebe Smit, Policy & Impact Innovator στο Clim-Eat, μέλος της Food Systems Partnership, πρόσθεσε: «Παρά την ελπιδοφόρα έναρξη των διαπραγματεύσεων της Βόννης, δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στα πραγματικά βήματα προς την εφαρμογή της δράσης για το κλίμα προς όφελος των συστημάτων τροφίμων. Ως παγκόσμια κοινότητα, πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση και να δείξουμε προθυμία και αφοσίωση να βρούμε λύσεις γρήγορα, ακόμα κι αν αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να συμβιβαζόμαστε λίγο με τα ατομικά μας κέρδη».

Οι έξι τρόποι/δράσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων.

  • Ενίσχυση της συνεργασίας και ένταξη σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα μέρη των συστημάτων της διατροφής μας.
  • Βελτίωση της μετάβασης σε υγιεινές, θρεπτικές και βιώσιμες δίαιτες για όλους.
  • Υιοθέτηση της γεωργικής μεταρρύθμισης προκειμένου να υπάρξει θετική παραγωγή προς όφελος της φύσης.
  • Ενίσχυση των δράσεων κατά της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων.
  • Επαναπροσδιορισμός χρηματοοικονομικών μηχανισμών για την υποστήριξη βιώσιμων, δίκαιων συστημάτων τροφίμων.
  • Συνεπής, ακριβής παρακολούθηση και αναφορά για την παρακολούθηση της παγκόσμιας προόδου στην εφαρμογή όλων των παραπάνω προδιαγραφών.

Η συνεργασία σχεδιάζει να προσελκύσει μια «νέα κοινότητα υποστηρικτών» και να δημιουργήσει ένα νέο «Κέντρο Παραγωγών» με επικεφαλής τους παραγωγούς τροφίμων στο COP28.

Πηγή: foodnavigator.com

20 June 2023
Banner