Άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τις καταστροφές των πυρκαγιών στη Μαγνησία, βεβαιώνει ο ΥΠΑΑΤ

23 August 2023

Άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τις καταστροφές των πυρκαγιών στη Μαγνησία, βεβαιώνει ο ΥΠΑΑΤ

Με τις φωτιές να μαίνονται απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα, κατακαίγοντας ανθρώπους, δάση, περιουσίες και ζώα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, συνοδευόμενοι από τους γ.γ., Γιώργο Στρατάκο, Κ. Μπαγινέτα και Δημ. Παπαγιαννίδη καθώς και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, επισκέφθηκαν χθες τον Άγιο Γεώργιο προκειμένου να δουν από κοντά τις καταστροφές από τις πυρκαγιές του Ιουλίου.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης συζήτησε με παραγωγούς των οποίων οι εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές ή όσων η φωτιά κατέστρεψε το ζωικό ή το φυτικό κεφάλαιό τους.

Ο ΥπΑΑΤ διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι οι εκτιμήσεις για τις υποδομές θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Έως τα τέλη Οκτωβρίου ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει στην πληρωμή του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και έως τα τέλη του έτους θα δοθούν προκαταβολές για το φυτικό κεφάλαιο. Στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ θα παραδώσει στην Κυβερνητική Επιτροπή της Κρατικής Αρωγής το ψηφιακό αρχείο με τους δικαιούχους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν, αξιοποιώντας τις δορυφορικές εικόνες που έχει στη διάθεσή του, τις δηλώσεις των ιδίων των παραγωγών και τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ.

Στη συνέχεια ο Λευτέρης Αυγενάκης επισκέφθηκε τη μεταποιητική μονάδα αρωματικών φυτών της Herbs Hellas ΑΕ στη Χλόη Βελεστίνου. Η μονάδα διαχειρίζεται πάνω από 7.000 στρέμματα καλλιέργειας αρωματικών φυτών και όλη η παραγωγή εξάγεται.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στη δυναμική που έχει η καλλιέργεια αρωματικών φυτών στη χώρα μας, η οποία μπορεί να κερδίσει σημαντικό μέρος της διεθνούς αγοράς.

23 August 2023
Banner
Banner