Άμεσες ενέργειες ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου για την ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων

21 August 2024

Άμεσες ενέργειες ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου για την ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων

Related Articles

Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» ζητά άμεσες ενέργειες για την ενίσχυση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, τονίζοντας ότι οι επιτυχίες τους είναι αποτέλεσμα σφοδρών αγώνων και διεκδικήσεων. Οι αγρότες της περιοχής αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, όπως η πρώιμη συγκομιδή της κορινθιακής σταφίδας εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και των καύσωνα του φετινού καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, οι αγρότες πλήττονται από χαμηλές τιμές, καθυστερήσεις στις πληρωμές από εμπόρους και μεταποιητές, καθώς και από καθυστερήσεις ελέγχων από τον ΕΛΓΑ, οι οποίες σχετίζονται με τη μειωμένη παραγωγή, τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα και την ακρίβεια. Η κατάσταση οδηγεί σε οικονομική δυσπραγία, χρέη και εγκατάλειψη της καλλιέργειας της σταφίδας.

Επιπλέον, οι ελαιοπαραγωγοί πλήττονται από ζημιές στα ελαιόδεντρα εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών. Ο Σύλλογος κατηγορεί την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση για αδιαφορία και τονίζει ότι η έλλειψη νερού οφείλεται σε ελλιπή υποδομές και σε πολιτικές που επικεντρώνονται στην εμπορευματοποίηση των υδάτινων πόρων, αντί για την ενίσχυση της προσφοράς νερού.

Ο Αγροτικός Σύλλογος απαιτεί:

  • Αποζημίωση: Για τους ελαιοπαραγωγούς που υπέστησαν ζημιές λόγω της ανομβρίας, μέσω ΕΛΓΑ.
  • Μείωση Κόστους Παραγωγής: Περιλαμβάνει αφορολόγητο πετρέλαιο, μειωμένες τιμές ενέργειας κ.λπ.
  • Κατώτατες Τιμές: Εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα.
  • Προστασία και Υποδομές: Ενίσχυση των υποδομών διαχείρισης υδάτων (φράγματα, λιμνοδεξαμενές), και αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ για τα φυσικά καταστροφές.
  • Υποστήριξη Κτηνοτρόφων: Οικονομική στήριξη για κτηνοτρόφους που αναγκάζονται να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα λόγω της πανώλης.

Η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς οι αρχές, σύμφωνα με τον Σύλλογο, περιορίζονται σε επικοινωνιακές κινήσεις και δεν προχωρούν σε ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη των αγροτικών και κτηνοτροφικών κοινοτήτων.
Πηγή: agro24.gr

21 August 2024
Banner