Άμεσα μέτρα για τους πληγέντες από τις φωτιές κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, ζητά ο ΣΕΚ

01 August 2023

Άμεσα μέτρα για τους πληγέντες από τις φωτιές κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, ζητά ο ΣΕΚ

Oι δεκάδες πυρκαγιές που έκαιγαν για μέρα σε πολλά σημεία της χώρας προκάλεσαν τεράστια καταστροφή στο περιβάλλον αφενός και αφετέρου στην πρωτογενή παραγωγή, αφού κατακάηκαν χιλιάδες ζώα, αιγοπρόβατα, βοοειδή, μελίσσια, όπως και πολλές υποδομές (στάβλοι, στάνες), χωρίς να έχει γίνει πλήρη καταγραφή των ζημιών.

Με αυτό το σκεπτικό ο ΣΕΚ απευθύνεται στην κυβέρνηση της χώρας ζητώντας:

«1. Άμεση καταγραφή των ζημιών σε ζώα και κτηνοτροφικές υποδομές.

2. Άμεση, εδώ και τώρα, αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων με:

- 200 € τουλάχιστον την προβατίνα και τη γίδα, όπως και 100 € στα αρνιά και τα κατσίκια. Σημειώνεται ότι πολλά ζώα ήταν έγκυα και σε λίγο διάστημα θα ξεκίναγαν οι γέννες.

- Για τα βοοειδή 1.200 € την αγελάδα και 800 € για τα νεαρά βοοειδή.

3. Για τους κατεστραμμένους στάβλους και τις ζωοτροφές: άμεση καταβολή του συνολικού κόστους επανεγκατάστασης των στάβλων και αποζημίωση όλων των ζωοτροφών.

4. Για τους καμένους βοσκοτόπους: Να αποδοθούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις κανονικά στους πληγέντες κτηνοτρόφους.

5. Να ανασταλούν άτοκα, τουλάχιστον για δύο χρόνια, όλες οι υποχρεώσεις, σε όλους τους τους πληγέντες κτηνοτρόφους, προς το Δημόσιο τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τις τράπεζες- funds, όπως και να ανασταλούν και οι όποιοι πλειστηριασμοί έχουν προχωρήσει.

Να σημειώσουμε ότι η κτηνοτροφία της χώρας περνάει πολύ δύσκολες στιγμές, πολλοί συνάδελφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Ήρθε η λαίλαπα των πυρκαγιών να βάλει ακόμη ένα λιθάρι στην εγκατάλειψη αυτού του δύσκολου επαγγέλματος που παράγει πολύτιμα προϊόντα ( γάλα κρέας κ.α.) για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας μας και τις εξαγωγές.

Καλούμε την κυβέρνηση να δράσει άμεσα χωρίς δικαιολογίες και γραφειοκρατία».

01 August 2023
Banner
Banner