ΥΠΑΑΤ: Δωρεάν οι μελέτες για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις – 100% η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

30 October 2023

ΥΠΑΑΤ: Δωρεάν οι μελέτες για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις – 100% η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Related Articles

Το ΥΠΑΑΤ και οι τεχνικοί σύμβουλοί του θα αναλάβουν δωρεάν τις μελέτες για τις νέες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του κ. Λευτέρη Αυγενάκη, χθες, σε τηλεοπτική κανάλι, Επίσης, τόνισε πως θα καλυφθεί 100% η δαπάνη και για την αντικατάσταση των ζώων που πνίγηκαν.

Στην ίδια εκπομπή ο ΥπΑΑΤ επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή των προκαταβολών στους πληγέντες για τη ζωική και τη φυτική παραγωγή, καθώς θα ψηφιστεί άμεσα η τροπολογία που έχει καταθέσει ο κ. Χατζηδάκης για τη μεταφορά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό της απαιτούμενης δαπάνης για τις αποζημιώσεις αλλά και το ακατάσχετο των αποζημιώσεων. Αμέσως θα υπογραφεί η ΚΥΑ που έχει προετοιμασθεί για τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος, αρχικά με 150 εκατ. ευρώ,  ώστε να γίνει άμεσα η εκταμίευσή τους από τον ΕΛΓΑ και η έναρξη πληρωμής της προκαταβολής εντός τριημέρου, σε 2.366 κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.

Ο κ. Αυγενάκης υπενθύμισε πως η πληρωμή των αποζημιώσεων για την απώλεια φυτικής σε 30.088 γεωργούς, θα δοθεί πριν από το τέλος του τελευταίου δεκαημέρου του Νοεμβρίου, ενώ το τελικό ποσό των αποζημιώσεων που θα λάβουν οι παραγωγοί, διευκρίνισε ότι θα καθορισθεί μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η όλη διαδικασία κινείται με ταχύτατους ρυθμούς που για το μέγεθος της καταστροφής, δεν υπάρχει προηγούμενο στη χώρα μας.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να πει πως για τις πλημμυρισμένες περιοχές της Κάρλας θα ανακοινωθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα, για να καλύπτεται η απώλεια εισοδήματος των αγροτών που αυτή τη στιγμή δεν έχουν καν γη να καλλιεργήσουν.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, με κλιμάκια επιστημόνων, θα ενημερώσει δήμο-δήμο τους καλλιεργητές στο Θεσσαλικό Κάμπο, ώστε να δοθούν οδηγίες για το πώς θα αντιμετωπισθεί η γη που είχε πλημμυρίσει και χρειάζεται φροντίδα, αν και το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών αυτών είναι άμεσα καλλιεργήσιμο από την παρούσα περίοδο.

30 October 2023
Banner