Τη στήριξη των κομμάτων ζήτησε ο ΥΠΑΑΤ στην προσπάθεια της χώρας για την αναθεώρηση της ΚΑΠ

04 March 2024

Τη στήριξη των κομμάτων ζήτησε ο ΥΠΑΑΤ στην προσπάθεια της χώρας για την αναθεώρηση της ΚΑΠ

Την προσπάθεια των κομμάτων ζήτησε ο ΥΠΑΑΤ, Λ. Αυγενάκης, στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τις αλλαγές στην ΚΑΠ, σημειώνοντας πως οι ελληνικές θέσεις και προτάσεις γίνονται προς όφελος των αγροτών και απαιτούνται συμμαχίες και σε εθνικό επίπεδο, για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Σε συνέντευξή του στo ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ηρακλείου, στην εκπομπή «Δεκατιανή ενημέρωση», με τον Γιώργο Παπαδάκη και την Σταυρούλα Κατσουλάκη, ο ΥπΑΑΤ τόνισε: «Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να συμμετάσχουν, εάν πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν τους αγρότες, πέρα από τη στείρα κριτική και το εύκολο «κατηγορώ» προς την Κυβέρνηση, να βάλουν πλάτη στις δικές τους Ευρωομάδες και να διεκδικήσουν, να πιέσουν για να υιοθετήσουν και οι ίδιες προτάσεις. Είτε βελτιώσεις σε τεχνικό επίπεδο, όπως τα 19 σημεία, είτε και σε δομικό επίπεδο. Και παρακαλώ πολύ δημόσια, θέλουμε συμμαχίες και σε εθνικό επίπεδο. Δεν περισσεύει κανένας. Εάν πραγματικά θέλουμε – που είμαι βέβαιος ότι θέλουμε – το καλό των αγροτών».

Ο υπουργός είπε πως μέχρι στιγμής, μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει απαντήσει, δυστυχώς, όμως αόριστα και στη λογική «ελάτε στο ΚΤΕ να σας πούμε τι έχουμε κάνει».  Ο υπουργός, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ «να πιέσει εντός της ομάδας των ευρωσοσιαλιστών  και να υιοθετήσει θέσεις που θα εξυπηρετούν την ελληνική πραγματικότητα των αγροτών», σημείωσε και επανέλαβε: «Η Ελλάδα ζητεί να δημιουργηθούν και εσωτερικά συμμαχίες ώστε να υπάρξει πίεση από ευρωομάδες που μετέχουν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Ο ΥπΑΑΤ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες που έχει ξεκινήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείο από το φθινόπωρο, όχι μόνο για εντοπισμό των δυσλειτουργιών της ΚΑΠ αλλά και για τη διατύπωση προτάσεων, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στη χώρα μας να είναι προετοιμασμένη σε όλα τα ευρωπαϊκά fora, δηλαδή στο Συμβούλιο Υπουργών, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά στη συνεδρίαση των χωρών μελών του Νότου, της ομάδας των EUMED -9.

Και επανέλαβε την πρόσκλησή του προς τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να δουλέψουν προς όφελος των αγροτών καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις «να τις συζητήσουμε και να πάμε στοχευμένα σε κάθε πεδίο ευρωπαϊκής επιρροής για να καταφέρουμε τα μέγιστα για τους αγρότες μας. Τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα αυτήν την ώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που πρόκειται να αναθεωρηθεί ΚΑΠ ενόσω βρίσκεται σε εφαρμογή και μάλιστα μόλις ένα χρόνο από την έναρξη της εφαρμογής της, τονίζοντας ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία και εν όψει ευρωεκλογών.

Ανέφερε ότι για τη σημερινή δυσλειτουργία της ΚΑΠ μεγάλη ευθύνη έχουν οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές που κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης είχαν την πλειοψηφία και επέβαλαν την πράσινη συμφωνία, με τρόπο μονόπλευρο. Ο ΥπΑΑΤ διευκρίνισε ότι είμαστε υπέρ της ομαλής μετάβασης, σημειώνοντας ότι η γεωργία  δεν είναι αντίπαλος του περιβάλλοντος.

Θέλουμε μια ΚΑΠ δίκαιη και λειτουργική με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη απορροφητικότητα, τόνισε, επισημαίνοντας ότι σήμερα η ΚΑΠ είναι εχθρική προς τους αγρότες ειδικά σε ό,τι αφορά στα οικολογικά σχήματα, όπου στην Ελλάδα υπάρχουν 33 διαφορετικά οικολογικά σχήματα.

Ο κ. Αυγενάκης, επίσης, έκανε αναφορά στις προτάσεις της Ελλάδας για δημιουργία μόνιμου μηχανισμού, εντός της Ε.Ε., για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, αλλά και την παροχή δυνατότητας για αξιοποίηση του 2% της ΚΑΠ που αναλογεί σε κάθε χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν θεομηνίες και καταστροφές.

04 March 2024
Banner