Την παράταση του Προγράμματος Μείωσης της Νιτρορύπανσης για τους αγρότες της Θεσσαλίας, ζήτησε από τη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ., Χρήστος Καπετάνος

24 November 2023

Την παράταση του Προγράμματος Μείωσης της Νιτρορύπανσης για τους αγρότες της Θεσσαλίας, ζήτησε από τη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ., Χρήστος Καπετάνος

Οι χιλιάδες αγρότες της Θεσσαλίας που έχουν υποστεί τη μεγάλη καταστροφή του περασμένου Σεπτεμβρίου χάνουν σημαντικό εισόδημα λόγω της λήξης του προγράμματος  μείωσης της Νιτρορύπανσης τον περασμένο Δεκέμβριο (2022). Με αυτό το σκεπτικό ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ., Χρήστος Καπετάνος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη με θέμα: «Παράταση Προγράμματος Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα».

Επίσης, για άλλο ένα τμήμα των αγροτών λήγει το πρόγραμμα απονιτροποίησης σε 2 περίπου μήνες, με άγνωστο το ενδεχόμενο παράτασης.

Αναλυτικά, η ερώτηση του κ. Καπετάνου αφέρει τα εξής:

«Λόγω των πλημμυρών που έπληξαν τη Θεσσαλία εξαιτίας των δυο θεομηνιών, “DANIEL” και “ELIAS” έχει γίνει μεγάλη συγκέντρωση υδάτων σε όλη σχεδόν την Θεσσαλική λεκάνη. Αυτή τη στιγμή όλος αυτός ο όγκος διηθείται βιαίως στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα με κίνδυνο την αύξηση συγκέντρωσης νιτρικών στα υπόγεια ύδατα. Κρίνεται αναγκαία λοιπόν η νέα πρόσκληση απονιτροποίησης για τους παραγωγούς που το πρόγραμμα τους έληξε στις 27/12/2022 και είναι σε περιοχές που επλήγησαν. Καθώς είναι αναγκαία και η παράταση της πρόσκλησης που λήγει τυπικά στις 16/2/2024 (που αφορά όμως την καλλιεργητική περίοδο του 2023), ώστε με τη νέα πρόσκληση να λήξουν ταυτόχρονα οι ανωτέρω αυτές παρατάσεις στις 31/12/2025.

Ερωτάται ο υπουργός: Υπάρχει πρόθεση από πλευράς ΥΠΑΑΤ της νέας πρόσκλησης και παράτασης του προγράμματος “Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα” ώστε και οι δυο προσκλήσεις του μέτρου 10, Δράση 10.1.04 να λήξουν ταυτόχρονα με την λήξη της προγραμματικής περιόδου 31/12/2025».

Αναμένεται σύντομα με ενδιαφέρον, η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προς τον βουλευτή Λάρισας, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου.Αναμένεται σύντομα με ενδιαφέρον, η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προς τον βουλευτή Λάρισας, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου».
 

24 November 2023
Banner
Banner