Την επόμενη εβδομάδα η ΚΥΑ για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης – Τη Δευτέρα συνάντηση με τον Επίτροπο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

23 May 2024

Την επόμενη εβδομάδα η ΚΥΑ για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης – Τη Δευτέρα συνάντηση με τον Επίτροπο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Related Articles

Πολύς λόγος γίνεται για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, με τη χώρα μας να έχει καθυστερήσει στην οργάνωση ενός από τα πιο βασικά θέματα για τον πρωτογενή τομέα και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Εκτός αυτού, η μη εφαρμογη τους θα ενεργοποιήσει πρόστιμο 450 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. Ως εκ τούτου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη η ΚΥΑ για την επίσπευση των διαδικασιών για ΔΣΒ.

Σε ομιλία του στην ειδική θεματική του συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών με θέμα: «Αγροτική Ανάπτυξη: Προς μια βιώσιμη διαχείριση με ορίζοντα το 2030», ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι «τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης αποτελούν βασικό κομμάτι της εύρυθμης ομαλής υλοποίησης της νέας ΚΑΠ προκειμένου να δίνονται οι επιδοτήσεις με τρόπο σωστό και δίκαιο και να τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί».

Οι εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο υπουργός σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα. Δεν παραλογίζεται η Κοινότητα. Ξέρει τι εντόπισε. Ξέρει τι επισημάνσεις έχει κάνει. Δεν διαφωνούμε. Δουλεύουμε από κοινού, γιατί μας ενδιαφέρει να μπει τάξη στο χώρο», ενώ εξήγησε πως η εξέλιξη με την Ε.Ε. δεν θα επηρεάσει τις πληρωμές που έχουν προγραμματισθεί, επισημαίνοντας ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχουν καταβληθεί ακόμα 2,2  δισ. ευρώ από άμεσες ενισχύσεις και ΠΑΑ. Συγκεκριμένα ο κ. Αυγενάκης είπε σχετικά: «Για την κυβέρνηση ο πρωτογενής τομέας έχει συνδεθεί με την ιστορία και την παράδοση του τόπου και συμβάλει καθοριστικά στην οικονομία της χώρας», εξηγώντας ότι δεν είναι μόνο το 4% αλλά και η συμβολή μέσω της μεταποίησης και εμπορία προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.

Τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

Σε ό,τι αφορά τα ΔΣΒ  και τα πρόστιμα που επισείει η μη εφαρμογή τους, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε: «Το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται σε μορφή δημοσιονομικής διόρθωσης – συνεπώς η επιβολή του συνεπάγεται το να χάσει η Ελληνική αγροτική οικονομία κρίσιμη χρηματοδότηση από την νέα ΚΑΠ. Κανένας άλλος παρά οι Έλληνες παραγωγοί θα επιβαρυνθούν τις συνέπειες αυτής της ανειλημμένης υποχρέωσης».

Από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και ύστερα από επιστολή που έστειλε ο ΥπΑΑΤ σε όλους τους Περιφερειάρχες και ύστερα από συζήτηση που έγινε με όλους, προκύπτει ότι εννέα περιφέρειες θα ξεκινήσουν τη διαδικασία ενώ τέσσερις, δήλωσαν αδυναμία να αναλάβουν την υλοποίησή τους. Και τούτο παρότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξασφάλισε πόρους 19,5 εκατ. για το κόστος της διαδικασίας εκπόνησης και υλοποίησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης.

23 May 2024
Banner