Σύσκεψη για την κτηνοτροφία στο Λιβάδι Ελασσόνας

01 October 2013

Ευρεία σύσκεψη με κτηνοτρόφους πραγματοποίησε η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Λιβάδι Ελασσόνας. Στη σύσκεψη από μεριάς του ΥΠΑΑΤ συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Μελάς, ο ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Ιατρίδης και ο γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης, ενώ τους κτηνοτρόφους εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης και ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού «Βοσκός» Τάσος Αντωνίου. Συμμετείχαν ακόμη η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας Μαρία Μαμάρα και ο δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους, τόσο σε επίπεδο εθνικής πολιτικής όσο και σε επίπεδο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε τους παραγωγούς για τις μεταρρυθμιστικές τομές που υλοποίησε το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να τεθεί τέρμα στην ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, την οριστική τακτοποίηση αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων χωρίς πρόστιμο και τη θέσπιση πλαισίου για την ίδρυση Οργανώσεων Παραγωγών στο γαλακτοκομικό τομέα.
Ο κ. Μελάς τόνισε πως η κτηνοτροφία θα είναι ευνοημένη στη νέα ΚΑΠ και ότι, ανεξαρτήτως των ιστορικών δικαιωμάτων, που είχαν κατανεμηθεί σε περιόδους αναφοράς μέχρι και είκοσι χρόνια πριν, τα νέα δικαιώματα θα κατευθυνθούν σε αυτούς που πραγματικά παράγουν. Πρόσθεσε ότι η κατανομή των δικαιωμάτων θα είναι δίκαιη, ισόρροπη και διαφανής. Επιπροσθέτως, καθησύχασε τους κτηνοτρόφους, πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο εισόδου λευκού τυριού από αγελαδινό γάλα, από τον Καναδά ή άλλη τρίτη χώρα, με την ονομασία «φέτα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς αυτή προφυλάσσει τα ποιοτικά της προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης. Ξεκαθάρισε πως στην ΕΕ, μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να παράγει και να εμπορεύεται τυρί φέτα και ότι καταβάλλονται προσπάθειες να επιτευχθεί με νομικά επιχειρήματα, η ευρεία διείσδυση του προϊόντος στην αγορά του Καναδά, που δεν ήταν δυνατή εμπορικά.
Ο κ. Μπαμπασίδης ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους ότι, όσον αφορά τα βοσκοτόπια, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προετοιμάζεται εντατικά, ενόψει του Κοινοτικού ελέγχου, προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει απώλεια σε κανένα από τα δικαιώματα που έχει η χώρα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, όπου στις επόμενες εβδομάδες, ολοκληρώνεται η διαδικασία ανάδειξης των τελικών κατατάξεων. Τέλος, όσον αφορά στην εξισωτική αποζημίωση, ολοκληρώνεται ο έλεγχος των ενστάσεων και στις επόμενες μέρες θα αρχίσει η πληρωμή των δικαιούχων.

01 October 2013
Banner
Banner