ΣΥΡΙΖΑ: Καταλογισμοί και πρόστιμα από την Ε.Ε. απειλούν τη χώρα

02 November 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Καταλογισμοί και πρόστιμα από την Ε.Ε. απειλούν τη χώρα

Related Articles

Με αφορμή την πολυσέλιδη επιστολή που έλαβε ο ΟΠΕΚΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία αναφέρονται παρατηρήσεις και διαπιστώσεις ασυμφωνίας με τους Κανόνες της Ε.Ε. τόσο στις στρεμματικές ενισχύσεις, στις συνδεδεμένες αλλά και στην πολλαπλή συμμόρφωση, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω των βουλευτών του Σταύρου Αραχωβίτη και Ολυμπίας Τελιγιορίδου κατέθεσε την 1/11/2022 σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

Η επιστολή, όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας πρέπει να επιστρέψει ένα 10% επί του ποσού που έλαβαν οι αγρότες ως επιδότηση τα χρόνια διακυβέρνησης  της Ν.Δ. Όπως, μάλιστα, χαρακτηριστικά λένε: «Πρόκειται για την ολική επαναφορά στην εποχή της κακοδιαχείρισης των Ευρωπαϊκών Επιδοτήσεων των αγροτών, των Καταλογισμών και των Προστίμων! Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. ήρθε για να ξεθεμελιώσει και να διαλύσει ξανά, όπως στο παρελθόν, τις  δίκαιες και νοικοκυρεμένες από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πληρωμές των κοινοτικών επιδοτήσεων. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. ήρθε για να υποθηκεύσει την πρωτογενή παραγωγή, για να στερήσει ξανά, στην πιο κρίσιμη στιγμή με το κόστος παραγωγής να είναι δυσθεώρητο, πολύτιμους κοινοτικούς πόρους που δικαιούται ο αγροτικός κόσμος της χώρας.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης το οποίο συνυπογράφεται από  47 ακόμη  βουλευτές του κόμματος, έχει ως εξής:

«Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

“Με Ν.Δ. επιστροφή στην εποχή των προστίμων και των καταλογισμών στις Ευρωπαϊκές Επιδοτήσεις; ”

Ο Οργανισμός πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) οδηγήθηκε στις 26 Οκτωβρίου σε ανακοίνωση – απάντηση σε δημοσίευμα, παρέχοντας “διευκρινίσεις σχετικά με ελέγχους στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2022”.

Από την ανακοίνωση - απάντηση αυτή, προκύπτει ότι η ημέρα της προβληματικής, όπως αποδεικνύεται και παρά τους πανηγυρισμούς, πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής ενίσχυσης την  19.10.2022 τουλάχιστον “συνέπεσε” με την ημέρα που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έλαβε επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.). Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο οποίο απαντά η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, πρόκειται για επιστολή “κόλαφο” έκτασης 50 σελίδων που προέκυψε από δύο διαδοχικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν από την Ε.Ε. στο διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου 2022 και αφορά τρία έτη, ήτοι 2020, 2021 και 2022.

Στην απάντησή  του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρει ότι η επιστολή της Ε.Ε. δεν αφορά την πληρωμή της προκαταβολής έτους 2022 που έγινε την 19η Οκτώβρη, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στην  έκταση και την ουσία των προβλημάτων και παραλείψεων που διαπιστώνει η ΕΕ στην πληρωμή των Κοινοτικών ενισχύσεων.

Επειδή όμως το περιεχόμενο, η έκταση και ουσία των διαπιστώσεων της Ε.Ε .στην επιστολή της καθώς και τα έτη τα οποία αυτή αφορά σχετίζονται ευθέως με το ενδεχόμενο η χώρα μας να υποστεί σοβαρές περικοπές και καταλογισμούς, που σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα φθάνουν το 10% του ποσού που έλαβαν οι αγρότες ως επιδότηση όλα αυτά τα χρόνια

Επειδή μια τέτοια εξέλιξη υψηλών καταλογισμών και περικοπών θα φέρει τη χώρα μας σε ακόμη πιο δυσμενή οικονομική κατάσταση,

Επειδή η συνολική διαχείριση των Ευρωπαϊκών Επιδοτήσεων από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ είναι αδιαφανής και με ενδείξεις κακοδιαχείρισης στην την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος και τις απευθείας αναθέσεις,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  1. Ποιες κατηγορίες επιδοτήσεων διερεύνησε ο ευρωπαϊκός έλεγχος για να καταλήξει στην συγκεκριμένη επιστολή;
  2. Ποιο ήταν το χρονικό διάστημα το οποίο ερευνήθηκε;
  3.  Ποιο είναι το ποσό των καταλογισμών που απειλούν τα χώρα;
  4. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ αφότου έλαβε την εν λόγω επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
  5. Ποια άλλα ευρωπαϊκά όργανα ερευνούν παράλληλα την νομιμότητα της καταβολής των ενισχύσεων την συγκεκριμένη περίοδο;

Επίσης, Αιτούμαστε την κατάθεση της επιστολής της Ε.Ε. προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ της 19ης Οκτωβρίου προκειμένου να γίνει γνωστό το περιεχόμενό της και  η πραγματική έκταση και ουσία των διαπιστώσεων της Ε.Ε. κατά τους ελέγχους που αδικαιολόγητα δεν αναφέρονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντείνοντας την αίσθηση αδιαφάνειας στην πληρωμές που αυτός διενεργεί».

02 November 2022
Banner