ΣΥΡΙΖΑ: Επιβάλλονται μέτρα ανακοπής της καταστροφικής πορείας της κτηνοτροφίας

13 October 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Επιβάλλονται μέτρα ανακοπής της καταστροφικής πορείας της κτηνοτροφίας

Με την ενεργειακή κρίση να δημιουργεί ένα ντόμινο ανεξάντλητων και σοβαρών προβλημάτων κυρίως στους παραγωγικούς κλάδους της χώρας, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται μπροστά σε διλήμματα επιβίωσης και κόστη που τους στοιχίζουν μέχρι και τις εκμεταλλεύσεις τους. Η ΕΛΣΤΑΤ και η Εurostat ανακοινώνουν την ξέφρενη πορεία του πληθωρισμού και η αγοραστική δύναμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών είναι όλο και μικρότερη.

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο δυστοκίας της οικονομίας, ο Στ. Αραχωβίτης, βουλευτής και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατέθεσε στις 6/10/22 στη Βουλή, Επίκαιρη Ερώτηση συμπεριλαμβάνοντας προτάσεις «για την ανατροπή της διαγραφόμενης καταστροφικής πορείας της κτηνοτροφίας», όπως αναφέρει..

Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Το Κόστος Παραγωγής σκοτώνει την εγχώρια Κτηνοτροφία» έχει ως εξής:

Η ανεξέλεγκτη πλέον αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω του ενεργειακού κόστος και των τιμών των ζωοτροφών που ακολουθούν για πάνω από ένα χρόνο μια πρωτοφανή ανοδική πορεία, απειλεί την εγχώρια κτηνοτροφία. Από την άλλη μεριά, η συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών σε συνδυασμό με τις μεγαλύτερες σε όλη την Ε.Ε. πληθωριστικές τάσεις που καταγράφονται δυστυχώς στη χώρα μας, οδηγούν σε ραγδαία πτώση των πωλήσεων γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδιαίτερα των ΠΟΠ προϊόντων και δη της Φέτας. Στην κατεύθυνση των παραπάνω διαπιστώσεων η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΕΔΟΦ) διατύπωσε σειρά προτάσεων για την ανατροπή της καταστροφικής πορείας που διαγράφεται για όλο τον κλάδο της κτηνοτροφίας αλλά και της μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων.

Παρά την ανοδική τάση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος που οφείλεται, εν πολλοίς, στην ΚΥΑ 838/51008/14-3-2019: Μέτρα Ελέγχου της Αγοράς Γάλακτος (ΦΕΚ 964/Β/2019) αυτή δεν βρίσκεται ακόμα σε επίπεδα που να μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ιδίων των παραγωγών, όπως εκφράζεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, το κόστος παραγωγής γάλακτος σήμερα ανέρχεται στα €1, 65. Έτσι, πέραν της ανάγκης της συνέχισης και της ουσιαστικής στήριξης των κτηνοτρόφων για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας για την αγορά ζωοτροφών, προκύπτει η ανάγκη της στήριξης της τιμής του γάλακτος, αλλά και η εντατικοποίηση τωνέλεγχων. Συγκεκριμένα, δε αναδεικνύεται η ανάγκη ουσιαστικών και συντονισμένων ελέγχων στον τρόπο παραγωγής Φέτας, ο καθορισμός νέων αυστηροποιημένων ποινών για παραγωγή Φέτας εκτός προδιαγραφών ΠΟΠ αλλά, πρωτίστως, η ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ με προσωπικό.

Όσο για την προετοιμασία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) Νέου Νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει θέματα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ως φαίνεται, οι καθυστερήσεις και η έλλειψη πολιτικής βούλησης, θα οδηγήσουν σε προχειρότητα και αδυναμία συντονισμένης αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος αλλά και οι γαλακτοκομικές βιομηχανίες.

Τέλος, αποκαλύπτεται ότι δεν έχει προχωρήσει από την επιτροπή παρατυπιών του ΥπΑΑΤ η εξέταση  πλήθους υποθέσεων (που κατά την ΕΔΟΦ υπερβαίνουν τις 100), ενώ δεν έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η ψηφιακή μέθοδος του προγράμματος Άρτεμις 2 για τον έλεγχο διακίνησης γάλακτος εντός και εκτός Ελλάδος με σκοπό την καταστολή της εισαγωγής από το εξωτερικό αιγοπρόβειου γάλακτος.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και για την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και η ΕΔΟΦ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή ένα πολύ σημαντικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Πώς σκοπεύει να ανατρέψει τη καταστροφική πορεία για την κτηνοτροφία που συμπαρασύρει και τη μεταποίηση γαλακτοκομικών προϊόντων;
  2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει για τη συνέχιση και την ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών, τη  στήριξη της τιμής του γάλακτος, αλλά και την εντατικοποίηση και τον συντονισμό των ελέγχων;

13 October 2022
Banner
Banner