Συνεργασία ΥΠΑΑΤ και ΕΜΥ

14 July 2023

«Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας» υπογράφηκε προχθές, 11 Ιουλίου 2023, ανάμεσα στο ΥΠΑΑΤ και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη χώρα μας. Την ΕΜΥ εκπροσώπησε ο Διοικητής Ταξίαρχος (ΜΤ) Σπυρίδωνας Μπαρσάκης.

Η κοινή συνεργασία αφορά την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των αγροτών για ζητήματα που σχετίζονται με τον καιρό και το κλίμα. Συμφωνήθηκε πως η ΕΜΥ θα παρέχει καθημερινά, δύο φορές την ημέρα, ωριαίες προγνώσεις θερμοκρασίας, στο ύψος των δύο μέτρων και αναλαμβάνει την αδιάλειπτη ροή των δεδομένων στο G-Cloud του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξασφαλίζοντας έτσι την άμεση και ταχεία ενημέρωση των αγροτών.

Επίσης, εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζεται η συνεργασία μεταξύ ΥπΑΑΤ και ΕΜΥ στο κομμάτι που αφορά στην τοποθέτηση του δικτύου των ραντάρ καιρού που θα προμηθευτεί ο ΕΛΓΑ. Συνδυαστικά με το υφιστάμενο δίκτυο της ΕΜΥ, αναμένεται να υπάρξει η βέλτιστη μετεωρολογική κάλυψη της χώρας μας και να διευκολυνθεί η ανταλλαγή και η διασπορά δεδομένων υψηλής ακρίβειας σε πραγματικό χρόνο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε:

«Η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είναι σημείο τομής για τις δυνατότητες πρόσβασης και τη διακίνησης πληροφοριών, απευθείας στους αγρότες. Η άμεση, γρήγορη και ακριβής ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για καιρικές και κλιματικές αλλαγές αλλάζει τα δεδομένα προς το καλύτερο, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιούν τα νέα δεδομένα και να λαμβάνουν τα κατά το δυνατόν καλύτερα μέτρα προστασίας.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υπηρεσιακός γραμματέας του ΥπΑΑΤ   δρ Εμμανουήλ Αναδρανιστάκης  ο οποίος τόνισε: «Με χαρά υποδεχτήκαμε τον Διοικητή της ΕΜΥ Ταξίαρχο Σπυρίδωνα Μπαρσάκη και υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την υλοποίηση καινοτόμων δραστηριοτήτων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και την ανάπτυξη εξειδικευμένων προϊόντων που θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα της χώρας».

14 July 2023
Banner
Banner