Συνεργασία Ελλάδας – Κίνας για δέρματα βοοειδών και προβάτων

20 June 2014

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της Γενικής Επιθεώρησης Ποιότητας, Ελέγχου και Καραντίνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, για εξαγωγές δερμάτων βοοειδών και προβάτων, υπέγραψαν ο υπουργός Γιώργος Καρασμάνης και ο ομόλογός του κ. ZHI Shuping.
Με την ευκαιρία της συνάντησης ο κ. Καρασμάνης αναφέρθηκε και σε ορισμένα ζητήματα η διευθέτηση των οποίων θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση του διμερούς εμπορίου αγροτικών προϊόντων. Ειδικότερα ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του:
• την επίσπευση και απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών που απορρέουν από τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις για την εξαγωγή ελληνικών φρούτων και λαχανικών και κυρίως κερασιών, δαμάσκηνων, μανταρινιών και πορτοκαλιών.
• τον ταχύτερο εκτελωνισμό στις εξαγωγές ελληνικών οίνων και γενικότερα την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών ώστε να διευκολυνθεί το εμπόριο.
• την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εξαγωγή ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα και ειδικότερα την έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών παραγωγής που έχουν αποσταλεί καθώς και τη σύνταξη του σχετικού μητρώου επιχειρήσεων.
Ο Κινέζος υπουργός υπογράμμισε και από πλευράς του την αναγκαιότητα απλοποίησης των διαδικασιών εκτελωνισμού αλλά και των φυτοϋγειονομικών διαδικασιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κίνας και, ότι προς την κατεύθυνση αυτή καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια. Τόνισε όμως ότι δεν θα πρέπει η απλοποίηση αυτή να είναι σε βάρος της ποιότητας, της υγιεινής και της ασφάλειας των αγροτικών προϊόντων και του καταναλωτή.
Για τις εξαγωγές οίνου επισήμανε ότι έχουν αρθεί σχεδόν όλα τα εμπόδια ενώ για τα γαλακτοκομικά προϊόντα διευκρίνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αξιολογούν 53 επιχειρήσεις. Διαβεβαίωσε ότι θα επιταχυνθεί ο ρυθμός αξιολόγησής τους ώστε σύντομα να καταρτισθεί και το σχετικό μητρώο εξαγωγικών επιχειρήσεων γαλακτοκομικών προϊόντων.

20 June 2014
Banner
Banner