Συνάντηση σήμερα του πρωθυπουργού με θεσμικούς φορείς και εκπροσώπους αγροτών της Θεσσαλίας – Το Master Plan σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα

11 March 2024

Συνάντηση σήμερα του πρωθυπουργού με θεσμικούς φορείς και εκπροσώπους αγροτών της Θεσσαλίας – Το Master Plan σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα

Σήμερα έχει συνάντηση ο πρωθυπουργός με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας, αλλά και με τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων της Θεσσαλίας στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος που είχε ανοίξει με εκπροσώπους των μπλόκων, αρχικά τον Φεβρουάριο.

Οι αποζημιώσεις των αγροτών, ειδικά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του φθινόπώρου βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Το συνολικό κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία από τις θεομηνίες «Ντάνιελ» και «Ελίας» ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 2 δισ. αφορούν τις υποδομές, ενώ πάνω από ένα δισ. αφορούν τις αποζημιώσεις.

Επίσης, κατά τη συνάντηση θα συζητηθεί και το Master Plan για την ανάταξη και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα ώστε να το μελετήσουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φυσικά οι ίδιοι οι Θεσσαλοί κάνοντας όπου χρειάζεται τις παρατηρήσεις τους.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει:

  • Κατευθυντήριες γραμμές για την οργάνωση των υποδομών
  • Αρδευτικό
  • Προστασία πόλεων / κοινοτήτων από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα
  • Συστήματα επεξεργασίας μετεωρολογικών δεδομένων / έγκαιρης προειδοποίησης
  • Πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων

Εν τω μεταξύ, οι αγρότες χθες συγκεντρώθηκαν στο Μνημείο του Αγρότη στο Κιλελέρ για να τιμήσουν τους αγώνες των προγόνων τους, μία κίνηση συμβολισμού για τους δικούς αγώνες.

«Θα θέσουμε τα θέματα της Θεσσαλίας που έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες και περιμένουμε λύσεις και απαντήσεις, περιμένουμε χρονοδιάγραμμα, περιμένουμε να ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα. Στέλνουμε σήμερα το μήνυμα από το Κιλελέρ, ένα μήνυμα εξέγερσης, ένα μήνυμα αντίστασης» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Οι Θεσσαλοί αγρότες, ζητούν την πλήρη αποζημίωση τους από τις ζημιές  που υπέστησαν από τον Ντάνιελ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Ζητάμε αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος όσον αφορά τις περιοχές που είναι κάτω από το επίπεδο του νερού ακόμα και δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν. Ζητάμε άμεσα λύσεις τι θα γίνει με αυτά τα χωράφια που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν ειδικά για τη λίμνη Κάρλα που 150.000 στρέμματα είναι κάτω από το επίπεδο του νερού ακόμα όπως και αντιπλημμυρικά έργα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, ανέφερε: «Εκτελούμε την εντολή των αγροτών να βρισκόμαστε εδώ με τη μορφή συλλαλητηρίου και όχι σαν ημέρα απλά μνήμης των πεσόντων αγροτών στην αγροτική ιδέα. Τα προβλήματα μας φέρνουν ακόμα εδώ, προβλήματα που δεν έχουν λυθεί. Δεν υποστέλλουμε τη σημαία όσο να λυθούν τα αιτήματα, τα δίκαια αιτήματά μας όπως έχουν αναγνωριστεί από όλους».

Πηγή: ertnews.gr

11 March 2024
Banner
Banner