Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με αγρότες και κτηνοτρόφους στην 29η Agrotica

20 October 2022

Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με αγρότες και κτηνοτρόφους στην 29η Agrotica

Στην περιοδεία που κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, στο πλαίσιο της 29ης Έκθεσης Agrotica από το πρωί σήμερα (20/10) στη Θεσσαλονίκη και κατόπιν των συναντήσεων που είχε με αγρότες και κτηνοτρόφους από την περιοχή των Βασιλικών, αλλά και εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Οι τρομακτικές αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, οι αυξήσεις στα γεωεφόδια και οι αυξήσεις που έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής και κάνουν ασύμφορη κάθε προοπτική επιβίωσης των κτηνοτρόφων, έχουν δημιουργήσει ένα υπαρξιακό πρόβλημα. Το υπαρξιακό πρόβλημα αφορά την ύπαιθρο, την ελληνική οικονομία, την ελληνική κοινωνία. Θα έχουμε παραγωγούς και κτηνοτρόφους σε αυτόν τον τόπο; Σήμερα είναι ασύμφορο. Η χώρα πριν από τρία χρόνια ήταν κάτω από το μέσο όρο σε ενεργειακό κόστος, ήταν 17η στην ακρίβεια του ρεύματος στην Ευρώπη. Σήμερα είναι πρώτη, χειρότερη από όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης προ επιδοτήσεων. Μετά τις επιδοτήσεις; Στους μη οικιακούς καταναλωτές, δηλαδή και στους αγρότες, δεύτερη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια κάποιοι κερδίζουν δισεκατομμύρια και κάποιοι δεν αντέχουν να επιβιώσουν. Η αισχροκέρδεια των παραγωγών και των παρόχων συνεχίζεται κανονικά, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν την δυνατότητα να επιβιώσουν. … Αυτοί που ήδη βρίσκονται στην ύπαιθρο και καλλιεργούν τη γη ή είναι κτηνοτρόφοι, κινδυνεύουν με οικονομική κατάρρευση, κινδυνεύουν να μην έχουν να ζήσουν. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.  Είναι απαραίτητο να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις για την προστασία του κόσμου της παραγωγής και των κτηνοτρόφων. Διότι αυτές οι τρομακτικές αυξήσεις έχουν καταστήσει ασύμφορη την παραγωγή και την παραμονή τους στην ύπαιθρο. … Αν δεν σταματήσει  η αισχροκέρδεια και δεν υπάρξει  πλαφόν στην τιμή του ρεύματος στην πηγή, προκειμένου να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε  σαν οικονομία, σαν κοινωνία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις  δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Ειδικά  για τον κόσμο της παραγωγής αυτό είναι διαλυτικό».  Και συνέχισε: «Πρέπει να παραδεχθούμε πως το αγροτικό εισόδημα ήταν περιορισμένο και τα προηγούμενα χρόνια, τώρα όμως γίνεται ασύμφορη η παραγωγή. Για αυτό πρέπει να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια στο χώρο της ενέργειας».

Με τη σειρά τους οι αγρότες εξήγησαν πως «…το βασικό λίπασμα από μισό ευρώ το κιλό πήγε 1 ευρώ. Το πετρέλαιο κίνησης έκανε 1,30 ευρώ τώρα κάνει πάνω από 2. Η κιλοβατώρα να μην συζητάμε για την ενέργεια. Αλλά το σημαντικό  είναι ότι δεν έχουμε πλέον εισόδημα. Βάζουμε από την τσέπη μας για να καλύψουμε τη διαφορά. ... Αν υπήρχαν εργοστάσια που θα μπορούσαν να μας δεχθούν, θα αφήναμε τις εκμεταλλεύσεις και θα πηγαίναμε να γίνουμε εργάτες. Για να παράξουμε θέλουμε φθηνό πετρέλαιο αφορολόγητο αλλιώς θα τα κλείσουμε τα θερμοκήπια και θα παράγουμε έξι μήνες το καλοκαίρι. Είναι απλά μαθηματικά. .... Από δω φεύγει πιο ακριβό το προϊόν, που και πάλι δεν κερδίζουμε. Για παράδειγμα, οι μελιτζάνες φεύγουν στο 1 ευρώ από το θερμοκήπιο και φθάνουν στον καταναλωτή 2,5 και 3 ευρώ».

Την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, περιέγραψαν οι κτηνοτρόφοι επισημαίνοντας πως το κόστος παραγωγής από τις αυξήσεις στην ενέργεια και τις ζωοτροφές έχει εκτοξευθεί υπερβολικά, σε σημείο και όπως χαρακτηριστικά είπε μία κτηνοτρόφος από τη Θέρμη «αναγκαζόμαστε να ταΐζουμε τα ζώα τόσο ώστε να μην ψοφήσουν. Στο χωριό μου το οποίο από 1.021 κατοίκους το 2011 έχει πλέον μόνο 630, οι κτηνοτρόφοι από 27.000 αιγοπρόβατα έχουν πια μόλις 6.000. Αυτό σημαίνει ότι τα κόστη για να παράγουν γάλα και κρέας έχουν αυξηθεί. Συνεχώς αναγκάζονται  να σφάζουν τα κοπάδια τους γιατί δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν οικονομικά».

Πηγές: ieidiseis.gr, skai.gr

20 October 2022
Banner
Banner