Συνάντηση Λεονταρίδη με εκπροσώπους χοιροτρόφων

09 May 2014

Συνάντηση Λεονταρίδη με εκπροσώπους χοιροτρόφων

ια τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της χοιροτροφίας, ενημερώθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι εκπρόσωποι της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων έθεσαν το θέμα της μείωσης της δυναμικότητας του κλάδου κατά 50% την τελευταία τριετία και ζήτησαν να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να ανακοπεί η περαιτέρω συρρίκνωσή του. Μεταξύ άλλων ζήτησαν:

  • τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παράνομης ελληνοποίησης κρεάτων,
  • την προκήρυξη σχεδίων βελτίωσης στον κλάδο της χοιροτροφίας,
  • τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών των χοιροτρόφων και ιδιαίτερα των δανείων που ελήφθησαν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου,
  • τις εξελίξεις ως προς την τελική διαμόρφωση της σχετικής ΚΥΑ για τον κτηνίατρο εκτροφής,
  • την εναρμόνιση της λειτουργίας των χοιροστασίων με τους κανόνες ευζωίας της Ε.Ε.

Κατά τη συζήτηση επισημάνθηκε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο εξετάζεται το ενδεχόμενο ενεργοποίησης στοχευμένου μέτρου που θα καλύπτει θέματα ευζωίας των εκτρεφόμενων χοίρων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ενωσιακής νομοθεσίας. Το μέτρο αυτό προβλέπεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να εφαρμοστεί στις αρχές του 2015. Ως προς τα σχέδια βελτίωσης αναμένεται η έγκριση της Ε.Ε. για σχετική προκήρυξη με τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο γενικός γραμματέας Δ. Μελάς, ο ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Δ. Ιατρίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Από του χοιροτρόφους συμμετείχαν ο πρόεδρος Ι. Μπούρας, ο αντιπρόεδρος Δ. Στραβογιάννης, ο γραμματέας Γ. Χρήστου και τα μέλη Χρ. Σταυριλάκης, Λ. Λασκαρίδης και Κ. Καλπακίδης, καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Χοιροτρόφων Σερρών Ι. Ντανίκας.
Ο κ. Λεονταρίδης, επεσήμανε εκ νέου, τη βούληση της κυβέρνησης να δοθεί άμεσα παράταση για την καταβολή των δόσεων των κτηνοτροφικών δανείων. Τόνισε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τις παράνομες ελληνοποιήσεις κρεάτων και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις σύμφωνα με τις ισχύουσες ενωσιακές και εθνικές διατάξεις. Θα αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία που μας παρέχει η νέα ΚΑΠ προκειμένου να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής χοιροτροφίας.

09 May 2014
Banner