Στο παρά 5′ λύση για τις άδειες των πτηνοτροφείων

12 April 2023

Στο παρά 5′ λύση για τις άδειες των πτηνοτροφείων

Ο κλάδος της Πτηνοτροφίας εδώ και πολύ καιρό εκπέμπει SOS προς το υπουργείο, με τελευταία την ανακοίνωση της ΕΔΟΠ, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας, να δηλώνει πως ο κλάδος της βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στις αδειοδοτήσεις των πτηνοτροφείων της χώρας. Οι καθυστερήσεις των αδειών λειτουργίας των πτηνοτροφείων θα έχουν ως αποτέλεσμα το άμεσο κλείσιμο περίπου του 56% των μονάδων. Να θυμίσουμε πως η πτηνοτροφία δεν επιδοτήθηκε στα χρόνια της επιδημίας με ένα μεγάλο ποσοστό  των επιχειρήσεων να μείνει εκτός επιδοτήσεων για τις ζωοτροφές.

Τελευταία στιγμή και με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή το πρόβλημα της αδειοδότησης των υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων της χώρας λύνεται και πλέον θα εντάσσονται σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 9 του ψηφισθέντος από την Ολομέλεια της Βουλής στις 11.04.2023 νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπεται:  «Οι πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εντατικής εκτροφής, οι οποίες αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο τρόπο ότι ευρίσκοντο σε λειτουργία κατά την  έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012 (Α’52), έχοντας αποστάσεις μικρότερες των ελαχίστων των πινάκων 1 και 2 του Παραρτήματος του άρθρου 20 του ως άνω νόμου, μπορούν να ανανεώνουν, να μεταβιβάζουν ή να τροποποιούν την  έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας (…)».

H συγκεκριμένη τροπολογία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, εξασφαλίζει τη συνέχιση των δραστηριοτήτων των πτηνοτροφικών μονάδων της χώρας, δεδομένου ότι η πτηνοτροφία στην Ελλάδα αποτελεί τον πλέον δυναμικό κλάδο της αγροτοβιομηχανίας με ετήσιο τζίρο στις μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου να ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

H ΕΔΟΠ εκφράζει την ικανοποίησή της

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ) εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της για την επίλυση του εξαιρετικά κρίσιμου ζητήματος της αδειοδότησης των πτηνοτροφικών μονάδων. Έστω και την τελευταία στιγμή, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε τη σχετική τροπολογία του Ν. 4056/2012 ανακουφίζοντας εκατοντάδες επιχειρήσεις -αλλά και τους χιλιάδες εργαζόμενους- που θα έρχονταν αντιμέτωποι με εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες σε περίπτωση αρνητικής έκβασης.

Η ΕΔΟΠ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμο Κεδίκογλου που αντελήφθη εγκαίρως τη σοβαρότητα του ζητήματος και προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, καθώς και τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά με τις γνώσεις του στη θετική αυτή κατάληξη. Τέλος, η ΕΔΟΠ, εκπροσωπώντας όλο τον κλάδο της πτηνοτροφίας, επιθυμεί να ευχαριστήσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έγινε αποδέκτης της αγωνίας του κλάδου, κατανόησε το πρόβλημα και παρενέβη δραστικά και καταλυτικά ώστε να φτάσουμε στη λύση της πολυετούς εκκρεμότητας που ταλάνιζε τον κλάδο.

Ο κλάδος της πτηνοτροφίας, με δεδομένη αυτή την εξέλιξη, είναι πλέον σε θέση να προσχωρήσει με δυναμισμό και με αποτελεσματικότητα στις απαραίτητες επενδύσεις που θα ενισχύσουν την καινοτομία και την παραγωγικότητά του – στοιχεία που διαχρονικά τον καθιστούν σημαντικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας.

12 April 2023
Banner