Στο «παρά πέντε» πριν το Πάσχα έγκριση σφαγείων σε μικρά νησιά

18 April 2013

Προεδρικό Διάταγμα με τίτλο «Ελάχιστες απαιτήσεις για την έγκριση σφαγείων μικρής δυναμικότητος σε περιοχές οι οποίες υπόκεινται σε ειδικούς γεωγραφικούς περιορισμούς και λοιπές διατάξεις», προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το Π.Δ. αναμένεται να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές, στις οποίες δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σφαγεία και συνήθως λειτουργούν κατά παρέκκλιση, ή με προσωρινές άδειες για την περίοδο των εορτών. Θυμίζουμε ότι κάθε χρόνο δημιουργούνται εντάσεις, ειδικά την Πασχαλινή περίοδο, ανάμεσα στους τοπικούς παραγωγούς που αναζητούν τρόπους να σφάξουν νόμιμα το ζωικό τους κεφάλαιο και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες που αρνούνται να νομιμοποιήσουν μια διαδικασία που κινείται στα όρια της νομιμότητας.
Το Π.Δ. σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ υπέγραψε χθες 17/4 ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τις υπηρεσίες της Ε.Ε. και τη νομοπαρασκευαστική επεξεργασία του και προωθείται για υπογραφή στους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο Π.Δ. καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την έγκριση των σφαγείων μικρής δυναμικότητος, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες υπόκεινται σε ειδικούς γεωγραφικούς περιορισμούς, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων της Ενωσιακής και Εθνικής νομοθεσίας, όσον αφορά στη δημόσια υγεία, και στην υγεία και προστασία των ζώων.
Ως περιοχές που υπόκεινται σε ειδικούς γεωγραφικούς περιορισμούς ορίζονται νησιά, τα οποία λόγω του μικρού ζωικού κεφαλαίου και της έκτασής τους, δεν διαθέτουν, εγκεκριμένα σφαγεία. Τα σφαγεία μικρής δυναμικότητας θα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του Π.Δ., ως προς τις υποδομές και τον εξοπλισμό τους.
Ο κ. Χαρακόπουλος, με την ευκαιρία της υπογραφής του Π.Δ., έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δίνουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα σε μικρά νησιά, που στερούνται εγκεκριμένων σφαγείων. Πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργούνται σφαγεία μικρής δυναμικότητας και χαμηλότερου κόστους, χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων. Μεριμνούμε για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κτηνοτρόφων αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας. Προχωρούμε σε αναγκαίες ρυθμίσεις που εγγυώνται την ομαλή λειτουργία της αγροδιατροφικής αλυσίδας, τη μείωση του κόστους παραγωγής και πάνω από όλα την προστασία του καταναλωτή».

18 April 2013
Banner
Banner