Στη Food Expο ο ΥΠΑΑΤ – Η εξωστρέφεια βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

11 March 2024

Στη Food Expο ο ΥΠΑΑΤ – Η εξωστρέφεια βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Τη Food Expo επισκέφτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και συγκεκριμένα σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Ο κ. Αυγενάκης ανέλυσε την προσπάθεια του υπουργείου προκειμένου να τονώσει την εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα, ενώ ανέφερε ότι βασικό εργαλείο αποτελεί η ΚΑΠ, τα κονδύλια της οποίας ανέρχονται σε 19,3 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός, ανέφερε πως η εξωστρέφεια αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε να καταστεί ο πρωτογενής τομέας ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη η σωστή διαχείριση του νερού και αναφέρθηκε στη σημασία που έχει ο σχεδιασμός πολιτικής νερού και ταυτόχρονα επισήμανε πως έχει έρθει η ώρα να ανοίξει η κουβέντα για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών λόγω των νέων δεδομένων εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Παράλληλα μίλησε για τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης ύψους 600 εκατ. ευρώ που στοχεύουν στην ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας και ιδιαίτερα τοπικά προγράμματα που αφορούν σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε αγροτικές περιοχές.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Αυγενάκης υλοποιούνται μέτρα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και «μέσα από τα μέτρα παροχής γεωργικών συμβουλών, συμπράξεων καινοτομίας μέσω επιχειρησιακών ομάδων και ενθάρρυνσης σύστασης και λειτουργίας συλλογικών σχημάτων, στα οποία διαθέσαμε πόρους της τάξης των 150 εκατ. ευρώ». Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί και στα αγροτικά τμήματα στα Επιμελητήρια της χώρας τα οποία χαρακτήρισε «καθοριστικό όπλο για τον αγρότη» προσθέτοντας ότι σε αυτά θα «εγγράφονται όλοι οι απασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα, τα Επιμελητήρια θα προχωρήσουν στη σύσταση μητρώου αγροτών, στο οποίο θα εντάσσονται όλοι ανεξαιρέτως οι αγρότες της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

11 March 2024
Banner