Στήριξη στους μικρούς παραγωγούς και μείωση της γραφειοκρατίας, το μήνυμα του πρωθυπουργού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

22 June 2024

Στήριξη στους μικρούς παραγωγούς και μείωση της γραφειοκρατίας, το μήνυμα του πρωθυπουργού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχει γίνει σημαντική δουλειά που πρέπει να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί. Υπογράμμισε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα, θεωρώντας την αυτονόητη.

«Έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι υποστηρίζουμε τους ανθρώπους του μόχθου, αντιμετωπίζοντας τα δομικά ζητήματα που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στο νέο μηχανισμό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, τα ζητήματα του αγροτικού ρεύματος και το πρόγραμμα ΓΑΙΑ, το οποίο θα παραταθεί, καθώς και στις παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους των λιπασμάτων και των ζωοτροφών. Επισήμανε ότι τα προβλήματα με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων είναι παρόμοια με εκείνα στον τομέα των φυτοφαρμάκων και επανέλαβε ότι «τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι συζήτησαν τις μεγάλες ευκαιρίες και προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού κύκλου. «Η πράσινη μετάβαση είναι μια πραγματικότητα. Πρέπει να γίνει γρήγορα, χωρίς περιττή γραφειοκρατία και χωρίς να στραγγαλίζει τους παραγωγούς, ιδιαίτερα τους μικρούς παραγωγούς», τόνισε.

«Μεγάλη σημασία αποδίδουμε στα έργα διαχείρισης νερού για να εξορθολογίσουμε συνολικά τη χρήση του», ανέφερε, ενώ κλείνοντας μίλησε για τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είπε ότι ο νέος κανονισμός και η νέα νομοθεσία που θα τον καθορίζει θα έρθει στο υπουργικό συμβούλιο πριν την ολοκλήρωση του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα τόνισε πως: «Είναι επιβεβλημένο να εξορθολογιστεί ο μηχανισμός των αγροτικών ασφαλίσεων και να γίνει πιο δίκαιος και το ίδιο ισχύει και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπάρχει ένας κανόνας αδιαπραγμάτευτος για την κυβέρνηση. Εισπράττουν στήριξη, επιδοτήσεις, αυτοί οι οποίοι πραγματικά τις δικαιούνται. Και ο νοών νοείτο. Έχουμε βήματα να κάνουμε ακόμα σε αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα και είπε πως η Ελλάδα έχει να παίξει το δικό της διακριτό ρόλο και στις αγορές του εξωτερικού αλλά κυρίως προσφέροντας αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας.

Παρών ήταν και ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός μας έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις που εδράζονται σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο που αφορά σύμφωνα με το οποίο ότι πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», ενώ πρόσθεσε πως ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και η νέα ΚΑΠ.

Επίσης, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό «να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη».

Πηγή: amna.gr

22 June 2024
Banner