Σημαντική συμμετοχή στο συνέδριο των κεντρικών αγορών

19 May 2014

Σημαντική συμμετοχή στο συνέδριο των κεντρικών αγορών

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 14-16/5 ένα διεθνές συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης Κεντρικών Αγορών (WUWM), με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από περισσότερες από 25 χώρες όλου του κόσμου.
Οι κεντρικές αγορές λειτουργούν ως αντιστάθμισμα στην πρακτική λίγοι αγοραστές να καθορίζουν τις τιμές, είπε ο Ισπανός πρόεδρος της WUWM, Manuel Estrada, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, τονίζοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα αυτών των αγορών. Η Παγκόσμια Ένωση εκπροσωπεί περισσότερες από 250 αγορές σε πέντε ηπείρους, οι οποίες παρουσιάζουν ένα πλούτο λειτουργιών. Οι κεντρικές αγορές παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες με ιδιαίτερη ανάπτυξη στην Κίνα, η οποία εκπροσωπήθηκε με πολυπληθή αντιπροσωπεία στο συνέδριο. Αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως στην Ισπανία που λειτουργεί και ένα δίκτυο των κεντρικών αγορών (MERCASA).
Στις συζητήσεις που έγιναν στο συνέδριο αναπτύχθηκε ένας προβληματισμός για το μέλλον των αγορών μπροστά στη διαφοροποίηση του εμπορίου και για τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουν στους «πελάτες» τους – εμπόρους. Έγιναν αξιόλογες εισηγήσεις από εκπροσώπους των αγορών των Βρυξελλών, της Σαραγόσα, του Μέριλαντ, του Σάο Πάολο, της Φλωρεντίας, του Αμβούργου, της Στοκχόλμης, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις των Κινέζων εκπροσώπων. Σημεία των συζητήσεων ο συνδυασμός δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων στην χρηματοδότηση των αγορών, αλλά και το ερώτημα αν οι κεντρικές αγορές είναι ξεπερασμένο εργαλείο στις σημερινές συνθήκες.
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν στο συνέδριο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΘ Παν. Κακαφίκας που ήταν και ο οικοδεσπότης των εργασιών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ Παν. Σταμπουλίδης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στεφ. Κομνηνός, ενώ χαιρετισμό στο συνέδριο έκανε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθαν. Σκορδάς. Εισηγήσεις έκαναν ακόμα οι καθηγητές Ελ. Ιακώβου και Δημ. Μάρδας. Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θ. Καράογλου.
Το Meat News παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου και θα δημοσιεύσει αναλυτικό ρεπορτάζ στο επόμενο τεύχος.

19 May 2014
Banner