Σε κίνδυνο χρεοκοπίας ο αγροτικός χώρος, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

21 November 2013

Για την ορατή προοπτική χιλιάδες παραγωγοί να οδηγηθούν στην εξόντωση και ο αγροτικός χώρος σε πλήρη χρεωκοπία, μιλά σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου. Στην ανακοίνωσή του ο βουλευτής, που είναι και συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρει ότι ο εκκαθαριστής της «κακής» ATE Bank (αυτής με τα κόκκινα δάνεια) στέλνει σε εισπρακτικές εταιρίες τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο τής υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Σημειώνει μάλιστα ότι σε σχετική επιστολή που λαμβάνουν αυτές τις ημέρες οι αγρότες, αναφέρεται: «Σας ενημερώνουμε ότι η οφειλή σας από τη σύμβαση (…..) παρουσιάζει καθυστέρηση πλέον των ( …) ημερών για το ποσό των (…) ευρώ, το οποίο εξακολουθεί να εκτοκίζεται με επιτόκιο υπερημερίας. Καθώς ο λογαριασμός σας παραμένει σε ληξιπρόθεσμη κατάσταση άνω των 10 ημερών, σας ενημερώνουμε ότι η ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση θα διαβιβάσει τα δεδομένα σας σε μία από τις ακόλουθες εταιρίες ενημέρωσης, δηλαδή είτε την First call, είτε τη Mellon, είτε την Cycle Credit είτε την Matrix».
Ο εκκαθαριστής, όπως σημειώνει ο βουλευτής, στέλνει παράλληλα προς είσπραξη στην εφορία ληξιπρόθεσμες οφειλές από αγροτικά δάνεια, που είχαν ρυθμιστεί με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Με συνέπεια οι οφειλέτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων, αλλά και με την αδυναμία να λάβουν φορολογική ενημερότητα, να έχουν πιστωτικές διευκολύνσεις, να τους επιβληθούν επιπλέον πρόστιμα κ.ά.
«Την ίδια τακτική εφαρμόζει και η Τράπεζα Πειραιώς για αντίστοιχα δάνεια που πέρασαν στο χαρτοφυλάκιό της», υπογραμμίζει ο κ. Αποστόλου, που σημειώνει ότι την ίδια ώρα το Υπουργείο Οικονομικών «επιστρατεύει το μέτρο των προληπτικών κατασχέσεων ποσών εκ μέρους της Εφορίας για οφειλές προς το Δημόσιο ακόμα κι αν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Στα ποσά που μπορεί η Εφορία να βάλει χέρι συγκαταλέγονται επιστροφές φόρου, όπως του αγροτικού πετρελαίου και οι επιστροφές ΦΠΑ. Όμως το πρόβλημα είναι οξύτερο, αφού μπορεί να βάλει χέρι και στις επιδοτήσεις που έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων».

21 November 2013
Banner