ΣΕΚ: Άμεση προτεραιότητα οι πληγέντες των πυρκαγιών, χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα

28 August 2023

ΣΕΚ: Άμεση προτεραιότητα οι πληγέντες των πυρκαγιών, χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα

Για 10η συνεχή ημέρα η φωτιά κατατρώει τον Έβρο και ο ΣΕΚ σε επιστολή του σήμερα προς την πολιτική ηγεσία αλλά και τους αρμόδιους φορείς επισημαίνει το τεράστιο πλήγμα που επέφεραν στη κτηνοτροφία της χώρας μας οι πυρκαγιές, σε πολλές περιοχές της χώρας, που συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία, πλήττοντας ζωικό κεφάλαιο, υποδομές (στάβλοι, στάνες) βοσκοτόπια χωράφια, αποθήκες, εξοπλισμό, ζωοτροφές, σπίτια. Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, βλέπουν να καταστρέφονται ολοσχερώς οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ζητάει μέσω του ταμείου κρατικής αρωγής ή  μέσω οποιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου, με κατεπείγουσες διαδικασίες, να δοθεί δυνατότητα στους πληγέντες κτηνοτρόφους να ξαναφτιάξουν τους στάβλους και τα κοπάδια τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άμεση κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για να «ακουμπήσουν» τα ζώα τους (στάβλοι και αποθήκες) καθώς και των σπιτιών τους, για να καταφέρουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους. Για την αμεσότερη, χωρίς γραφειοκρατίες, με το μικρότερο δυνατό κόστος επανεγκατάσταση των στάβλων προτείνουμε τις κατασκευές θερμοκηπιακού τύπου, οι οποίες δεν χρειάζονται άδειες, αφού αυτές τις έχουν οι κατασκευαστές.

Τονίζει, μάλιστα, στην επιστολή πως εάν δεν πραγματοποιηθούν τα παραπάνω, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, η πλήρης καταστροφή των συναδέλφων που επλήγησαν θα είναι γεγονός με επιπτώσεις στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος, τη στιγμή που ήδη βαίνουμε σε μείωση, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2022 περίπου 10.000 αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις έφυγαν από την παραγωγή.

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΚ υπενθυμίζει πως από τις 31/7/2023 σε αντίστοιχη επιστολή του επιζητούσε τις εξής ενέργειες:

1. Άμεση καταγραφή των ζημιών σε ζώα και κτηνοτροφικές υποδομές.

2. Άμεση, εδώ και τώρα, αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων με:

- 200 € τουλάχιστον την προβατίνα και τη γίδα, όπως και 100 € στα αρνιά και τα κατσίκια. Σημειώνεται ότι πολλά ζώα ήταν έγκυα και σε λίγο διάστημα θα ξεκίναγαν οι γέννες.

- Για τα βοοειδή 1.200 € την αγελάδα και 800 € για τα νεαρά βοοειδή.

3. Για τους κατεστραμμένους στάβλους και τις ζωοτροφές: άμεση καταβολή του συνολικού κόστους επανεγκατάστασης των στάβλων και αποζημίωση όλων των ζωοτροφών.

4. Για τους καμένους βοσκοτόπους: Να αποδοθούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις κανονικά στους πληγέντες κτηνοτρόφους.

5. Να ανασταλούν άτοκα, τουλάχιστον για δύο χρόνια, όλες οι υποχρεώσεις, σε όλους τους τους πληγέντες κτηνοτρόφους, προς το Δημόσιο τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τις τράπεζες- funds, όπως και να ανασταλούν και οι όποιοι πλειστηριασμοί έχουν προχωρήσει.

Ο ΣΕΚ κρίνει πως η κατάσταση είναι κρίση και απαιτεί κατεπείγουσες παρεμβάσεις και διαδικασίες για την αποκατάσταση των πληγέντων κτηνοτρόφων, τονίζοντας με νόημα: «Όχι πολλά λόγια και γραφειοκρατία αλλά άμεσα έργα».

28 August 2023
Banner
Banner