Προτάσεις από τον ΣΕΚ για διασφάλιση αυθεντικότητας, ποιότητας και κατοχύρωσης της Φέτας ΠΟΠ – Στήριξη των κτηνοτρόφων

22 January 2024

Προτάσεις από τον ΣΕΚ για διασφάλιση αυθεντικότητας, ποιότητας και κατοχύρωσης της Φέτας ΠΟΠ – Στήριξη των κτηνοτρόφων

Related Articles

Η νοθεία της φέτας ΠΟΠ έδωσε αφορμή για καταγγελίες, συζητήσεις αλλά και για επιπλέον ελέγχους, μια που μια τέτοια παραβατικότητα εγκυμονεί κινδύνους για την υπόσταση του ΠΟΠ προϊόντος μας.

Ο ΣΕΚ, παίρνοντας θέση στα τεκαινόμενα, εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρει συγκεκριμένα:

«Θεωρούμε θετικά τα μέτρα ελέγχου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρκεί να μην είναι προσωρινά και μετά τον θόρυβο ξεχαστούν, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Επισημαίνουμε ότι τα μέτρα αυτά δεν αρκούν  για να εξασφαλιστεί το χτύπημα στις ελληνοποιήσεις  πρόβειου γάλακτος και  οι νοθείες στην  παραγωγή φέτας ΠΟΠ που πέραν των άλλων δημιουργούν και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των μεταποιητικών επιχειρήσεων και ολέθρια πτώση της  τιμής  παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος, όπως συμβαίνει  σήμερα, με καταστροφικές συνέπειες για την πρωτογενή παραγωγή.

Ζητάμε να προχωρήσει άμεσα το ΥΠΑΑΤ  και σε άλλα μέτρα διασφάλισης και κατοχύρωσης της φέτας ΠΟΠ όπως και των άλλων τυριών ΠΟΠ και συγκεκριμένα:

1.       Ενεργοποίηση του προγράμματος Άρτεμις 2 που διασφαλίζει την πορεία του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος από τον παραγωγό κτηνοτρόφο έως τη μεταποιητική βιομηχανία – βιοτεχνία παραγωγής τυροκομικών, ιδιαίτερα της φέτας ΠΟΠ.

2.       Να καταργηθεί η υπερδιήθηση σε όσες βιομηχανίες παράγουν φέτα ΠΟΠ γιατί παραβιάζει τους όρους παραγωγής ΠΟΠ.

3.       Όποια μεταποιητική βιομηχανία παραβιάζει τους όρους παραγωγής φέτας ΠΟΠ και άλλων τυριών ΠΟΠ, πέραν των αυστηρών προστίμων να αφαιρείται η άδεια παραγωγής.

4.       Να θεσμοθετηθεί ο έλεγχος για την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος και παραγωγής φέτας ΠΟΠ, στην Εθνική  Διεπαγγελματική Οργάνωση φέτας ΠΟΠ.

5.       Να επανέλθει η ανταποδοτικότητα στην εισφορά στον ΕΛΓΟ Δήμητρα από τους παραγωγούς γάλακτος και τους μεταποιητές, γιατί δεν νοείται εισφορά χωρίς ανταποδοτικότητα. Αλλιώς να καταργηθεί και η εισφορά.

6.       Να εκπροσωπούνται οι Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις φέτας ΠΟΠ -ΕΔΟΦ και  Κρέατος- ΕΔΟΤΟΚΚ  στο Δ.Σ. του ΕΛΓΟ.

Βέβαια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία στη χώρα μας είναι πολλά και συσσωρευμένα με κυρίαρχα σήμερα η καταστροφή στη Θεσσαλία στον Έβρο κ.τ.λ. που άμεσα πρέπει να αποκατασταθούν αυτές οι καταστροφές, να στηριχθούν στο μέγιστο βαθμό οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες-μελισσοκόμοι, όπως και οι υποδομές, ώστε να μην επαναληφθούν οι  καταστροφές και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις παραγωγές τους».

22 January 2024
Banner
Banner