Προκήρυξη απεργίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων 15/4 – 30/6/2024

03 April 2024

Προκήρυξη απεργίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων 15/4 – 30/6/2024

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) - Γεωπόνοι, Δασολόγοι, Κτηνίατροι, Ιχθυολόγοι και Γεωλόγοι με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε την απεργία-αποχή που ξεκινά από 15/4/2024 και έως 30/6/2024, σε συνεργασία με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αναφέρει:

«Η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήταν ένα προϊόν βεβιασμένης σκέψης, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα της αυταπόδεικτης πλέον διάθεσης μη συνεργασίας και της απουσίας εποικοδομητικού διαλόγου της παρούσας κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών, με τους Γεωτεχνικούς Δημοσίους Υπαλλήλους, κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό σε όλη την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας. Σε μια δημοκρατία οι οεσμοί, όπως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, πρέπει να αποτελούν συνομιλητές και όχι προϊόν αποκλεισμού και ο εμπαιγμός και η κοροϊδία θα πρέπει να έχουν πολιτικό φραγμό. Μόνο τα καθεστώτα αποφασίζουν και διατάσσουν χωρίς διάλογο.

Επιπλέον, είναι απαράδεκτο κάποιοι έχοντας πολιτική θέση να διατάσσουν τους γεωτεχνικούς υπαλλήλους να δουλεύουν σαββατοκύριακα και εκτός ωραρίου λειτουργίας των Υπηρεσιών χωρίς να πληρώνονται, να λειτουργούν πέρα από τα πλαίσια των καθηκόντων τους, χωρίς να καλύπτονται μόνο και μόνο για να ανακοινώνουν ελέγχους στην πλάτη των εργαζομένων Γεωτεχνικών για τους οποίους εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα.

Βασικές αλλά και αυταπόδεικτες διεκδικήσεις των γεωτεχνικών βρίσκονται στις καλένδες εδώ και πέντε χρόνια, όπως:

* Η έκδοση απόφασης για την εφαρμογή της ειλημμένης απόφασης καταβολής του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος στους δικαιούχους Γεωτεχνικούς όπου οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραπέμπουν στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και αντίστροφα.

* Η αλλαγή του τρόπου απασχόλησης και αμοιβής των γεωτεχνικών για εργασία πέραν του ωραρίου, τα περιβόητα «πρόσθετα τέλη» όπου και πάλι οι Γεωτεχνικοί εντέλλονται αλλά οι αρμόδιοι αδιαφορούν να προσαρμόσουν το νομικό πλαίσιο ώστε οι συνάδελφοι να μην γίνονται επαίτες των δεδουλευμένων τους, να χάνουν δεδουλευμένα όπως οι γεωπόνοι του νομού Άρτας και στην αμοιβή της δουλειάς τους να μπαίνει αυθαίρετα συνεταίρος το κράτος.

* Η άρνηση εφαρμογής των προβλέψεων του κανονισμού Ε.Ε. 625/2017 για κάλυψη των επισήμων ελέγχων από τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις, χωρίς επιβάρυνση του Κρατικού προϋπολογισμού.

* Η άμεση κάλυψη των λειτουργικών κενών των Γεωτεχνικών υπηρεσιών της χώρας με προσλήψεις και με στελέχωση του αντίστοιχου λοιπού προσωπικού.

* Η άρνηση προσέλευσης σε διάλογο για την υπογραφή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους γεωτεχνικούς, την ίδια μάλιστα στιγμή που βρίσκονται σε ισχύ άλλες παρόμοιες, δείχνοντας έτσι την απαξίωση στους Γεωτεχνικούς αλλά και την ευνοιοκρατία προς συνδικαλιστικές οργανώσεις με τις οποίες υποτίθεται ότι οι κυβερνώντες βρίσκονται απέναντι.

* Η κοροϊδία με τον πόρο 6%οο όπου το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών αρνείται κατ’ ουσίαν να χορηγήσει τον πόρο όχι μόνο στο σύνολο των Γεωτεχνικών (όπως κάθετα κάνει στους μηχανικούς και υπομηχανικούς όλου του δημοσίου) αλλά ακόμη και σε αυτούς που εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση έργων.

* Η άρνηση αύξησης του αριθμού εκτός έδρας μετακινήσεων αλλά και μείωσης της χιλιομετρικής απόστασης για την λήψη του την ίδια στιγμή που απαιτείται από τους Γεωτεχνικούς να χρησιμοποιούν Ι.Χ.Ε., να ασκούν έργα οδηγού και να κατευθύνονται σε αγροτικούς δρόμους.

* Η επιλεκτική χορήγηση ελεγκτικού επιδόματος σε συγκεκριμένη Διεύθυνση του ΥΠΑΑΤ μνημείο απαξίωσης των Ελεγκτών Γεωτεχνικών και ισοπέδωσης του ρόλου τους, την ίδια στιγμή που εκδίδονται Δελτία Τύπου του υπουργείου αυτού με διθυράμβους για τον αριθμό ελέγχων που πραγματοποιούν οι συνάδελφοι, οι δάφνες προφανώς είναι για τους πολιτικούς και όχι για αυτούς που βγάζουν την δουλειά στο πεδίο.

* Η άμεση αναμόρφωση σύνθεσης και πλαισίου λειτουργίας ΕΠΕΑ.

* Η κατάργηση των Τριμελών Επιτροπών του άρθρου 35 του Ν. 5075/2023 γιατί δεν συμβάλουν στην προστασία των δασών από τις φωτιές.

Για όλα τα παραπάνω οι πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων είναι ενήμερες, αποδεικνύεται όμως ότι έχουν άλλες προτεραιότητες στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι Γεωτεχνικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι. Ως Ομοσπονδία εξαντλήσαμε όλα τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειες για να ακουστούν και να υλοποιηθούν αιτήματά μας. Δυστυχώς η μόνη συγκεκριμένη απάντηση που πήραμε ήταν η προσπάθεια συνδικαλιστικών διώξεων προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας.

Ήρθε η ώρα να σας ενημερώσουμε ότι η προσπάθεια φτάνει ώς εδώ. Η λύση που απομένει είναι η πραγματοποίηση απεργίας-αποχής ώστε να διαφανεί η σοβαρότητα του ρόλου μας στον πρωτογενή τομέα, στην αγροτική οικονομία, στην Δημόσια Υγεία, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Καλουμε τους συναδέλφους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να στηρίουν τις κινητοποιήσεις. Έρχεται η στιγμή που ο καθένας καλείται να βοηθήσει έμπρακτα και να διεκδικήσει την εργασιακή αξιοπρέπεια αλλά και την αναγνώριση του επιστημονικού του ρόλου. Είναι η στιγμή να αποφασίσουμε αν θα αποκαταστήσουμε την αναγνώριση στον επιστημονικό μας κλάδο ή αν θα κινούμαστε ατομικά, καταδικασμένοι σε σταδιακή απαξίωση και εξαφάνιση.

Συναδελφοι

Η κινητοποίηση που ξεκινά στις 15/4 χρειάζεται την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Η Ομοσπονδία θα προχωρήσει στις επόμενες δύο εβδομάδες σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την κατοχύρωση της συμμετοχής σε αυτήν και θα σας ενημερώνει σχετικά».

03 April 2024
Banner