«Παραπλάνηση από τους προμηθευτές» βλέπει ο ΣΕΒΕΚ

14 March 2013

Είναι αντιδεοντολογικό να διασύρονται και να διαπομπεύονται επιχειρήσεις οι οποίες προφανώς παραπλανήθηκαν από προμηθευτές τους, αγνοώντας την ακριβή σύσταση του κρέατος – πρώτης ύλης, αφού όλα τα σχετικά συνοδευτικά έγγραφα διαβεβαίωναν ότι επρόκειτο για βόειο κρέας. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, αναφορικά με το θέμα της ανίχνευσης κρέατος αλόγου σε παρτίδες βόειου κρέατος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «σε καμία επιχείρηση - μέλος του Συνδέσμου δεν έχει εντοπισθεί ύποπτο δείγμα και όλες πλέον οι εταιρίες εξετάζουν και αναλύουν συστηματικά τις παραλαβές των πρώτων υλών και για την εξειδικευμένη ανίχνευση DNA αλόγου, εναρμονιζόμενες απόλυτα προς τις συστάσεις των αρμοδίων φορέων».
Ο ΣΕΒΕΚ επισημαίνει ότι δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα επαρκές επίπεδο των επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων που θα επέτρεπε την διαπίστωση διαφορετικού είδους κρέατος από το αναγραφόμενο στα επίσημα έγγραφα μεταφοράς και προμήθειας. Ως εκ τούτου οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος είχαν αντικειμενική αδυναμία να διαπιστώσουν την ανάμειξη του βόειου με κρέας αλόγου στις επίδικες παρτίδες.
Αν και οι επιχειρήσεις στις οποίες έχει διαπιστωθεί νόθευση κρέατος δεν είναι μέλη του Συνδέσμου, εντούτοις η ανακοίνωση σαφώς καταγράφει ότι και αυτή η διατροφική κρίση προέρχεται από χώρες εκτός Ελλάδας και θυμίζει τις προτάσεις που έχει καταθέσει κατά καιρούς ο ΣΕΒΕΚ προς τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, όπως την άμεση θεσμοθέτηση μηχανισμού για την ηλεκτρονική ημερήσια καταγραφή όλων των εισαγωγών κρέατος ανά παρτίδα, την δημιουργία Μητρώου εισαγωγέων, εμπόρων, αντιπροσώπων και διακινητών κρέατος. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, η τήρηση ενός τέτοιου μητρώου θα μπορούσε να ανατεθεί άμεσα στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος.

14 March 2013
Banner
Banner