Πανελλαδική σύσκεψη αγροτών, στις 10/12 στη Λάρισα

05 December 2023

Πανελλαδική σύσκεψη αγροτών, στις 10/12 στη Λάρισα

Την ερχόμενη Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας στη Λάρισα θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική σύσκεψη που διοργανώνει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ), καλώντας τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών, Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Μελισσοκόμων, Αλιείς, εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών από όλη τη χώρα να συμμετάσχουν.

«Η φετινή χρονιά είναι καταστροφική στα πιο πολλά προϊόντα, με μειωμένες παραγωγές σχεδόν σε όλα λόγω καιρικών φαινομένων και ασθενειών που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Ακόμη και στα προϊόντα που η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, η αύξηση του κόστους παραγωγής και η μειωμένη παραγωγή δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν το εισόδημά μας. ... Οι καταστροφικές πλημμύρες προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια σε χωράφια, εξοπλισμό, αποθηκευμένες παραγωγές. Το ίδιο στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές με τεράστιες καταστροφές στο κεφάλαιο και την παραγωγή».

Η ΠΕΜ σχολίασε και τη νέα ΚΑΠ η οποία, όμως, θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο το εισόδημα, ενώ και οι υπόλοιπες ενισχύσεις θα είναι επίσης μειωμένες.

Oι κινητοποιήσεις των αγροτών, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, στοχεύουν:

* Στη μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

* Στις κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.

* Στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά που αγγίζει όλη τη χώρα, για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

* Λέμε κατηγορηματικά «όχι» στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

* Παλεύουμε για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

* Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Να σταματήσει η απαράδεκτη λογική του «κόστους-οφέλους» που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν επειδή η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία δεν είναι κόστος ούτε θα δεχτούμε ως αναπόφευκτο γεγονός το καλοκαίρι να καιγόμαστε και τον χειμώνα να πλημμυρίζουμε με θυσίες ανθρώπινων ζωών.

* Διεκδικούμε όλα τα άλλα αιτήματα που κατά καιρούς έχουμε θέσει στο διεκδικητικό πλαίσιο στις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα μας.

05 December 2023
Banner
Banner