Ο ΣΕΚ στηρίζει τις κινητοποιήσεις αγροτών-κτηνοτρόφων

25 January 2024

Ο ΣΕΚ στηρίζει τις κινητοποιήσεις αγροτών-κτηνοτρόφων

Related Articles

Στο πλευρό των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων τάσσεται ο Σύνδεσμος Ελληνική Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας μ' αυτόν τον τρόπο την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους. Το υψηλό κόστος παραγωγής, το κόστος ζωοτροφών και ενέργειας, για την συνεχιζόμενη και συντονισμένη τάση μείωσης των τιμών παραγωγού, για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που επικρατούν στην αγορά, για την πάταξη της κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών, είναι οι βασικές και καθημερινές αγωνίες των παραγωγών. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την απειλή των τραπεζικών χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης και συνεχίζουν να απειλούν με κατασχέσεις τις αγροτο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τα σπίτια των παραγωγών, δημιουργεί κατάσταση ασφυξίας στον πρωτογενή τομέα. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, η μείωση του ζωικού κεφαλαίου και η συνεχιζόμενη ερήμωση της υπαίθρου.

Σ' αυτή τη συγκυρία ο ΣΕΚ καλεί τις οργανώσεις-μέλη του σε όλη την Ελλάδα, να πάρουν πρωτοβουλίες και να συμμετάσχουν ενεργά σε όλες τις κινητοποιήσεις, όπως και όλους τους κτηνοτρόφους, για να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, διεκδικώντας:

  • Άμεσα δραστικά μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.
  • Προστασία των τιμών παραγωγού από τις αθέμητες εμπορικές πρακτικές ορισμένων κρίκων της παραγωγικής αλυσίδας, που κερδοσκοπούν μειώνοντας την τιμή παραγωγού και αυξάνουν τις τιμές στον τελικό καταναλωτή. Αυστηροί έλεγχοι και κανόνες.
  • Ολοκλήρωση από το ΥΠΑΑΤ της διαδικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών με το «Άρτεμιις 2».
  • Νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων των αγροτο-κτηνοτρόφων.
  • Μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα το κρέας το ελαιόλαδο κ.ά., που θα ωφελήσει κύρια τον καταναλωτή, στην δύσκολη αυτή συγκυρία, και στην απορρόφηση των ζωικών μας προϊόντων.
  • Άμεσα υλοποίηση μέτρων για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων και αγροτών  από τις  φωτιές και τις  πλημμύρες που έπληξαν σημαντικά κέντρα κτηνοτροφικής και γεωργικής παραγωγής, όπως τη Θεσσαλία και τον Έβρο κ.τ.λ και αποκατάσταση και δημιουργία των υποδομών για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις παραγωγές τους.
25 January 2024
Banner
Banner