Ο κ. Αυγενάκης στην Κύπρο: Κίνητρα για νέους αγρότες, το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής

13 November 2023

Ο κ. Αυγενάκης στην Κύπρο: Κίνητρα για νέους αγρότες, το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής

Related Articles

Η Κοινότητα Αγρού της Κύπρου διοργάνωσε ημερίδα, στις 11 Νοεμβρίου, με τίτλο«Τρόοδος, η αγρότισσα της υπαίθρου και το μέλλον της κυπριακής αγροτικής οικονομίας» Το «παρών» έδωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ενίσχυση της γεωργίας και στα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους νέους, ώστε να προωθεί ο πρωτογενής τομέας και ταυτόχρονα να παραμείνει ζωντανή η περιφέρεια.

Ο κ. Αυγενάκης επισκέφτηκε επίσημα την Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του υπουργού Πέτρου Ξενοφώντος και μίλησε για τους τρόπους και τα μέσα που θα πρέπει να μετέλθουν οι σύγχρονοι αγρότες ώστε να εκπαιδευτούν σωστά και να γίνουν ανταγωνιστικοί στις νέες προκλήσεις της αγροτικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός είπε:

«Πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να ενισχυθούν και να είναι ελκυστικές για τους απασχολούμενους και να παρέχουν όλα τα εφόδια για μια άνετη και ασφαλή διαβίωσή τους, όπως συμβαίνει εδώ στον Αγρό. ... Η κοινότητα αυτή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Σε μία εποχή που κυριαρχεί η αστικοποίηση και όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει, συχνά από ανάγκη, τη ζωή στην πόλη, οι άνθρωποι εδώ πέρα κατάφεραν το αντίθετο. Με μοχλό ανάπτυξης την γεωργία, τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και τον αγροτουρισμό, ο Αγρός όχι μόνο έχει καταφέρει να επιβιώσει και να διατηρηθεί, αλλά και να αναπτυχθεί».

Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ακόμη τη δυσαναλογία που υπάρχει μεταξύ αντρών και γυναικών στους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας ότι ιστορικά, στις κοινωνίες της Ελλάδας και της Κύπρου, η αγρότισσα υπήρξε ο αθέατος ήρωας της υπαίθρου. Και πρόσθεσε, ότι ήλθε η ώρα να ξεφύγουμε από την παρωχημένη λογική του άντρα κυρίαρχου της παραγωγής και προώθησης των αγροτικών προϊόντων.

«Σύμφωνα με δεδομένα της EUROSTAT για το 2020, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις 31,6% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων διαχειρίζονται από γυναίκες. Μόλις 3 στις 10 δηλαδή, που παρά την σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι μια πληγή του κλάδου και μια αναλογία που πρέπει να βελτιωθεί. Γιατί η γυναίκα πρέπει να είναι ισότιμη με τον άντρα και σε αυτόν τον τομέα. Και είναι χρέος μας, να διασφαλίσουμε ότι θα έχει τη θέση που της αξίζει. Στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, η γυναίκα πρέπει να έχει έναν πιο διευρυμένο ρόλο, αντάξιο της δυναμικής της. ... Πρέπει να αναπτύξουμε μηχανισμούς διαχείρισης, αλλά και πρόληψης. Πρέπει να αναπτύξουμε νέες πρακτικές και να προετοιμαστούμε για νέες προκλήσεις. Οφείλουμε λοιπόν, ό,τι σχεδιάζουμε και πράττουμε, να το κάνουμε με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον. Για να συνεχίσει αυτή η γη, που καλλιεργείται γενιά προς γενιά για χιλιάδες χρόνια».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε και στις κοινές δράσεις που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπισθεί – ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης- η εισβολή ξενικών ειδών στις θάλασσές μας, όπως είναι το λεοντόψαρο και ο λαγοκέφαλος, αλλά και ασθένειες όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια, εκφράζοντας ανησυχία ότι οι κλιματικές συνθήκες στα επόμενα χρόνια θα επιτείνουν το πρόβλημα. «Οφείλουμε να δράσουμε, ώστε να προστατεύσουμε τις καλλιέργειες, τους παραγωγούς, αλλά και την ποιότητα του οίνου που παράγουμε.Η συνεργασία μας και σε αυτό τον τομέα μπορεί να επιφέρει σημαντικά, θετικά αποτελέσματα», είπε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία επιστημονικών φορέων του ΥπΑΑΤ, όπως ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών της Κύπρου αλλά και με ακαδημαϊκά ιδρύματα.

«Το μέλλον λοιπόν είναι γεμάτο προκλήσεις, οι οποίες όμως αποτελούν και ευκαιρίες. Ευκαιρίες για μια αναδιάρθρωση του κλάδου, ευκαιρίες για να πατήσει γερά και στέρεα στα πόδια της η αγροτική οικονομία», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

13 November 2023
Banner
Banner