Ο κίνδυνος από τη Listeria Monocytogenes σε έτοιμα γεύματα προς κατανάλωση

26 August 2024

Ο κίνδυνος από τη Listeria Monocytogenes σε έτοιμα γεύματα προς κατανάλωση

Related Articles

Η Υγειονομική Υπηρεσία της Βαρκελώνης (ASPB) έχει ζητήσει από μια επιστημονική επιτροπή να εξετάσει πόσο καιρό μπορούν να είναι ασφαλή ορισμένα έτοιμα τρόφιμα, όπως βραστά και ωμά ζαμπόν, πατέ και τυριά, όσον αφορά τον κίνδυνο μόλυνσης από τον παθογόνο οργανισμό Listeria monocytogenes. Η έρευνα εστιάζει σε προϊόντα που πωλούνται έτοιμα προς κατανάλωση, όπως αυτά που είναι κομμένα και συσκευασμένα για άμεση κατανάλωση στο εμπόριο.

Η Listeria monocytogenes είναι μια επικίνδυνη βακτηρία που μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή ασθένεια που ονομάζεται λιστερίωση. Παρόλο που δεν είναι τόσο συχνή όσο άλλες τροφικές μολύνσεις, η λιστερίωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, με υψηλά ποσοστά νοσηλείας και θανάτου. Το 2020, καταγράφηκαν 1.876 περιπτώσεις λιστερίωσης στην Ευρώπη, με ποσοστό 0,42 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους. Παρά μια μικρή μείωση, ο αριθμός των περιπτώσεων παρέμεινε σταθερός τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στην Καταλονία, η κατάσταση είναι παρόμοια. Το 2019, καταγράφηκαν 72 περιπτώσεις λιστερίωσης, με ποσοστό 0,94 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους και θνησιμότητα 17%. Παρά τον χαμηλό αριθμό περιπτώσεων, η υψηλή θνησιμότητα υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Η Listeria monocytogenes μεταδίδεται κυρίως μέσω μολυσμένων τροφίμων. Αυτή η βακτηρία μπορεί να βρεθεί παντού στο περιβάλλον και να μολύνει τα τρόφιμα μέσω χειριστών, επιφανειών και εξοπλισμού. Είναι ανθεκτική σε υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού και οξύτητας και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και σε ψυγείο.

Διαδικασίες καθαρισμού

Για να αποφύγουμε τη μόλυνση, είναι σημαντικό να ακολουθούμε αυστηρές διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης και να διατηρούμε σωστά τα τρόφιμα. Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαιτούν ότι τα τρόφιμα που ευνοούν την ανάπτυξη της Listeria monocytogenes πρέπει να αξιολογούνται για να καθοριστεί η ασφαλής διάρκεια ζωής τους. Τα προϊόντα που δεν ευνοούν την ανάπτυξη της βακτηρίας θεωρούνται ασφαλή για λιγότερο από πέντε ημέρες.

Η ASPB ζήτησε από την επιστημονική επιτροπή να καθορίσει πόσο καιρό μπορεί να είναι ασφαλή τα προϊόντα όπως τα βραστά κρέατα και τα τυριά, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο από την Listeria monocytogenes. Οι στόχοι είναι να προσδιοριστούν οι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη της βακτηρίας, να εξεταστούν άλλα σχετικά παθογόνα και να εκτιμηθεί η ασφαλής διάρκεια ζωής των προϊόντων σε διάφορα σενάρια.

Η σωστή αξιολόγηση της διάρκειας ζωής των τροφίμων είναι κρίσιμη για την προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση ότι τα έτοιμα τρόφιμα παραμένουν ασφαλή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής τους.
Πηγή: efsa.onlinelibrary.wiley.com

26 August 2024