Ο Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. έρχεται στον Θεσσαλικό Κάμπο – Διευκολύνσεις του ΥΠΑΑΤ στις δηλώσεις των αποζημιώσεων

27 September 2023

Ο Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. έρχεται στον Θεσσαλικό Κάμπο – Διευκολύνσεις του ΥΠΑΑΤ στις δηλώσεις των αποζημιώσεων

Related Articles

Η πρόσφατη θεομηνία που έπληξε τον Θεσσαλικό Κάμπο έχει εγείρει το ενδιαφέρον της Ε.Ε. και ως εκ τούτου την επομένη Πέμπτη, 5/10 , έχει οριστεί η επίσκεψη του Επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε., Γιάνους Βoϊτσεσχόφσκι στη Θεσσαλία, προκειμένου να δει από κοντά τις ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Astra.

Ο κ. Αυγενάκης κατά τις επισκέψεις του στις πληγείσες περιοχές παρότρυνε τους παραγωγούς να καταθέσουν δηλώσεις στον ΕΛΓΑ, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία για την καταβολή των προκαταβολών.

Σημειώνεται ότι οι εκτάσεις που επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα ανέρχονται σε περίπου, ένα εκατομμύριο στρέμματα, ενώ οι δηλώσεις για φυτική παραγωγή κυμαίνονται στις 15.000, σε αντίθεση με τις δηλώσεις για ζωική παραγωγή που τείνουν να ολοκληρωθούν, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μπορέσουν να πάρουν προκαταβολές στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Ο υπουργός διευκρίνισε πως δεν απαιτείται διαφορετική δήλωση για τις ζημιές στην παραγωγή και διαφορετική δήλωση για την απώλεια κεφαλαίου και μηχανολογικού εξοπλισμού που αφορά αποζημιώσεις από την Κρατική Αρωγή. Όπως επίσης και ότι οι πληγέντες δεν καταβάλουν εκτιμητικά τέλη, ενώ μπορούν και χειρόγραφα να υποβάλουν δηλώσεις, αρκεί να αναγράφουν τον ΑΦΜ και το τηλέφωνό τους.

Επίσης, ο ΥΠΑΑΤ και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από την Ε.Ε. την εξαίρεση του ΕΛΓΑ από τον κανόνα που απαγορεύει στις κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν αντίστοιχους γεωργικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, έχοντας ήδη εξασφαλίσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ζημιών που υπέστησαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι στην παραγωγή τους.

27 September 2023
Banner
Banner