Ο ΕΛΓΑ εκσυγχρονίζεται κατά προτεραιότητα

12 July 2023

Ο ΕΛΓΑ εκσυγχρονίζεται κατά προτεραιότητα

Από τις προγραμματικές δηλώσεις του ήδη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, είχε δηλώσει την πρόθεσή του να εκσυγχρονίσει τον ΕΛΓΑ, γεγονός που επιβεβαίωσε και κατά τη συνάντησή του με στελέχη του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων-ΕΛΓΑ, στις 12/7/2023. Ο ΥπΑΑΤ ζήτησε από τους παρευρισκόμενους παράγοντες του Οργανισμού να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις για την αναμόρφωση και τη βελτίωση της λειτουργίας του, καθώς ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ συνιστά προτεραιότητα τόσο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ όσο και της Κυβέρνησης.

Όπως τονίστηκε στην συνάντηση, τις προσεχείς ημέρες αναδεικνύεται μέσω διαγωνισμού ο ανάδοχος έργου προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ για την ψηφιοποίηση της εκτιμητικής διαδικασίας. Πρόκειται για ένα έργο που θα επιτρέψει στον Γεωπόνο-Εκτιμητή να ολοκληρώνει με διαφάνεια και ταχύτητα την αξιολόγηση της ζημίας στο κτήμα του παραγωγού με τον φορητό του υπολογιστή, να καταγράφει και να ενημερώνει τον ΕΛΓΑ επί τόπου και να προϋπολογίζει την έκταση της ζημίας και το ύψος της οφειλόμενης αποζημίωσης, ώστε να έχει ο παραγωγός πλήρη και ξεκάθαρη γνώση της υπόθεσής του.

Ο υπουργός, δήλωσε σχετικά: «Συνεπείς στα όσα είπαμε στις Προγραμματικές Δηλώσεις, συνεχίζουμε τις επισκέψεις στους Εποπτευόμενους Φορείς. Σήμερα στον ΕΛΓΑ, συναντήσαμε την άξια Διοίκηση και συζητήσαμε με τους γενικούς  διευθυντές, στελέχη του Οργανισμού και με εκπροσώπους των εργαζομένων. Τους ζητήσαμε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ώστε να έχουμε συνολικά τις προτάσεις τους για αναμόρφωση του κανονισμού και τυχόν νομοθετικές βελτιώσεις. Ελπίζουμε, τους επόμενους 3-4 μήνες και μετά από διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, να καταθέσουμε στη Βουλή, ως πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον νέο, εκσυγχρονισμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ».

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, τόνισε: «Υποδεχθήκαμε στον ΕΛΓΑ  τον υπουργό και τους υφυπουργούς και συνεργαστήκαμε παραγωγικά. Οριοθετήσαμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ούτως ώστε πολύ γρήγορα να αποτελέσει νόμο του κράτους ένας νέος Νόμος-Πλαίσιο, ο οποίος θα ρυθμίζει τα οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα του Οργανισμού, την οικονομική του ευστάθεια, με την οποία θα αποκτήσει προοπτική και την αναμόρφωση των κανονιστικών διατάξεων που απαιτούνται για την προσαρμογή του στις νέες συνθήκες της κλιματικής κρίσης».

12 July 2023
Banner