Οι αλλεπάληλλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των κτηνοτρόφων της Αμάλθειας αντικείμενο ερώτησης του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή

10 June 2024

Οι αλλεπάληλλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των κτηνοτρόφων της Αμάλθειας αντικείμενο ερώτησης του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή

Στη Βουλή έφερε το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων της "Αμάλθειας" στη νησιωτική χώρα και στην Κρήτη, ο βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ, Μανόλης Χνάρης.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στις τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης «ΑΜΑΛΘΕΙΑ», η οποία 2 χρόνια μετά την εξαγγελία του μέτρου και 1 έτος από τότε που άνοιξε το σύστημα, δεν έχει ακόμα καταβληθεί στους κτηνοτρόφους.

Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ κατόπιν πρωτοβουλίας του Μανόλη Χνάρη κατέθεσε τρίτη Ερώτηση αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα, απευθυνόμενο προς τα συναρμόδια υπουργεία, ζητώντας σαφείς απαντήσεις για τις διαδοχικές καθυστερήσεις και το χρονοδιάγραμμα καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης «ΑΜΑΛΘΕΙΑ».

Η απάντηση της 30ής Οκτωβρίου 2023, από το αρμόδιο υπουργείο εξηγούσε πως: «..μετά ο πέρας της ελεγκτικής διαδικασίας .. η υπηρεσία θα προβεί σε όλες τις ενέργειες …. αναφορικά με την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους».

Το υπουργείο επανέρχεται στις 16 Φεβρουαρίου 2024 με το εξής κείμενο:

«.. Μετά το πέρας της διαδικασίας του ελέγχου σώρευσης από την ΕΔΥΤΕ, η αρμόδια Yπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους».

Ο κ. Χνάρης, μετά απ' όλα όσα προηγήθηκαν από τη μεριά του υπουργείο αναφέρειο: «Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, αν και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 2 ετών από την εξαγγελία του μέτρου και ένα έτος από τότε που άνοιξε το σύστημα, δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί καμία καταβολή, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί μας να εξακολουθούν να βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση που επιτείνεται από τις πρόσφατες αστοχίες στην πληρωμή της βασικής ενίσχυσης» και καταθέτει τα εξής ερωτήματα:

Πού οφείλονται οι αλλεπάλληλες αυτές καθυστερήσεις στην καταβολή της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης.

Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής της προς τους κτηνοτρόφους παραγωγούς στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα δεδομένων των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων που έχουν λάβει χώρα.

Πηγή: agro24

10 June 2024
Banner