Ξεπέρασαν τις 3.000 οι αιτήσεις των ΜμΕ στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

05 June 2024

Ξεπέρασαν τις 3.000 οι αιτήσεις των ΜμΕ στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Related Articles

Πάνω από 3.000 αιτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατατέθηκαν σε μία εβδομάδα, στην πλατφόρμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) για το πρώτο στάδιο της διαδικασίας του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ), όπως τονισε η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας - HDB, Ισμήνη Παπακυρίλλου, στη διάρκεια της τοποθέτησής της σε χθεσινή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB: «Το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ χτίζει πάνω στην επιτυχία των προηγούμενων προγραμμάτων ΤΕΠΙΧ Ι και ΙΙ, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη πρόταση χρηματοδοτήσεων για τις ΜμΕ, είτε χρειάζονται κεφάλαια κίνησης είτε αναζητούν χρηματοδοτική ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων τους. Εξασφαλίζουν εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, με σημαντικές επιδοτήσεις επιτοκίου, υψηλά ποσοστά συγχρηματοδότησης ή εγγύησης, μεγάλη περίοδο χάριτος αλλά και διάρκεια δανείων».

Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος εξήρε το ρόλο και την προσφορά του προγράμματος ακόμα και στον πιο μικρό επαγγελματία, ενώ υπογράμμισε πως

 η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει αποδειχθεί ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» στην προσπάθεια που καταβάλλεται να βοηθηθεί το επιχειρείν σε όλο του το εύρος, ώστε να εκσυγχρονιστεί, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να επέλθει πρόοδος στη βάση της βιωσιμότητας και της αύξησης της ανταγωνιστικότητάς του.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος χαιρέτισε τη δυναμική που εμφανίζει η ελληνική οικονομία και λέγοντας ότι η χώρα μας μπήκε και πάλι στον επενδυτικό χάρτη, σημείωσε ότι μέριμνα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η ελληνική επιχειρηματικότητα να καταστεί ανταγωνιστική και να ξεχωρίζει στο διεθνές σκηνικό.

Οι ελληνικές ΜμΕ έχουν ανάγκη από φθηνό δανεισμό και τα δάνεια που δίνονται μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, λέγοντας ότι στόχος του φορέα είναι να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην εξωστρεφή τους προσπάθεια, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα «μας φέρει πιο κοντά στον στόχο που έχουμε θέσει, οι ελληνικές εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2027», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Διαμαντίδης είπε: «Οι εξαγωγές έφτασαν το 50% του ΑΕΠ, το 2023 είμαστε κοντά στο 47% και θέλουμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της εξωστρέφειας ώστε να φτάσουμε τον στόχο του 60% μέχρι το 2027. Σε αυτό μπορούν να συνεισφέρουν και οι μικρές επιχειρήσεις οι οποίες χρειάζονται φθηνό δανεισμό για να επενδύσουν».

Στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, αναμένεται ότι θα διατεθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια ύψους 2,2, δισ. ευρώ -με τη μόχλευση μέσα από το τραπεζικό σύστημα- με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, διευρύνοντας τον κύκλο των χρηματοδοτούμενων ΜμΕ και την περίμετρο δανεισμού τους

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ προσφέρει μεσομακροπόθεσμες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες είναι κατά 40% άτοκες, ενώ το υπόλοιπο 60% των δανειακών κεφαλαίων προσφέρεται με ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιτόκιο. Επιπλέον, παρέχεται δυνατότητα για μερική επιδότηση επιτοκίου ύψους έως 3% για έως και 24 μήνες, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Για τα δάνεια επενδυτικού σκοπού, η επιδότηση παρέχεται χωρίς προϋποθέσεις.Για τα κεφάλαια κίνησης, οι προϋποθέσεις που προβλέπονται είναι η επιχείρηση να είναι νεοσύστατη, δηλαδή να μην υπερβαίνει τα πέντε χρόνια λειτουργίας, ή οι επιχειρήσεις να είναι υφιστάμενες, αλλά να χρηματοδοτούνται για πρώτη φορά από εργαλείο της ΕΑΤ.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις έχουν δύο δυνατότητες, οι οποίες καλύπτουν τόσο τις ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης όσο και τις ανάγκες χρηματοδότησης των επενδυτικών τους σχεδίων:

- Τοκοχρεολυτικό δάνειο με μηνιαία / τριμηνιαία καταβολή δόσεων κεφαλαίου και τόκων για την κάλυψη όλων των επιχειρηματικών αναγκών. Στα επενδυτικά δάνεια το ύψος της χρηματοδότησης κυμαίνεται από 10.000 έως 1.600.000 ευρώ και η διάρκειά της από 5 έως 12 έτη. Επιπλέον, προσφέρεται περίοδος χάριτος κεφαλαίου έως 24 μήνες.

- Πιστωτικό όριο για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, το οποίο διαμορφώνεται από τα 10.000 έως τα 500.000 ευρώ. Στη συγκεκριμένη κατηγορία χρηματοδότησης η διάρκεια κυμαίνεται μεταξύ δύο και πέντε ετών και η περίοδος χάριτος κεφαλαίου δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες.

Πηγή: liberal.gr

05 June 2024
Banner